Twitter/Instagram/AFP/Cropix
NAJPRESTIŽNIJA FILMSKA NAGRADA

10 zanimljivih činjenica o dodjeli Oscara

Nakon što su održane svečane dodjele Zlatnog globusa, BAFTA i SAG nagrada, s nestrpljenjem se iščekuje najvažnija večer u sezoni nagrada – dodjela Oscara.

Ovogodišnja dodjela najprestižnije filmske nagrade održat će se 22. veljače u Dolby Theatru u Hollywoodu, gdje će najveće holivudske zvijezde prošetati crvenim tepihom dugim otprilike 15o metara.

Ususret Oscarima donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o dodjeli najprestižnije filmske nagrade.

1. Bradley Cooper treći je puta zaredom nominiran za Oscara za ulogu u filmu Snajperist, redatelja Clinta Eastwooda. Poznati glumac prošle je godine bio nomirniran za najboljeg sporednog glumca u filmu Američki varalice, a 2013. za najboljeg glumca u filmu U dobru i u zlu.

2. Neil Patrick Harris dobio je priliku prvi put voditi Oscare. Prošle godine ta čast pripala je Ellen DeGeneres, a rekord kao domaćin drži Bob Hope, koji je vodio Oscare čak 18 puta.

Instagram

FOTO: Instagram

3. Prošlogodišnja voditeljica Ellen DeGeneres odgovorna je za tweet koji je najviše puta podijeljen – selfie s Oscara na kojem su Jennifer Lawrence, Julia Roberts, Brad Pitt i mnogi drugi bio je retweetan više od 3 milijuna puta.

FOTO: Twitter

4. Najveći broj Oscara koji je osvojio jedan film je 11. To se dogodilo tri puta – Ben Hur, Titanik i Gospodar prstenova: Povratak kralja.

5. Edward Norton glumi u dva filma nominirana za najbolji film 2015. – Birdman i Hotel Grand Budapest. On je nominiran za najboljeg sporednog glumaca zahvaljujući ulozi u filmu Birdman.

6. Meryl Streep od ove godine, s nominacijom za ulogu u filmu U šumi, ima ukupno 19 nominacija za Oscara, čime ima najviše nominacija od svih glumaca u povijesti dodjele nagrada.

Sipa/Cropix

FOTO: Sipa/Cropix

7. Walt Disney osvojio je najviše Oscara – bio je nominiran za 59, a osvojio ih je čak 26.

8. Film Odrastanje nominiran je u šest kategorija, uključujući nominaciju za najbolji film i najboljeg redatelja. Iako je sniman kroz 12 godina, film je snimljen u 39 dana.

9. Nitko od dobitnika Oscara iz 2014. nije nominiran ove godine. Umjesto toga, više od polovice nominiranih glumaca prvi put ima priliku osvojiti tu prestižnu nagradu. Eddie Redmayne, Benedict Cumberbatch, Emma Stone i Felicity Jones samo su neki od glumaca prvi put nominiranih za nagradu Oscar.

AFP/Cropix

FOTO: AFP/Cropix – Eddie Redmayne i Felicity Jones

10. S dodjele Oscara nitko ne odlazi praznih ruku – poklon paket za gubitnike vrijedi 80 tisuća dolara.

Linker
24. travanj 2024 01:50