DC Central Kitchen / Flickr
ZDRAVE ODLUKE

10 zdravih namirnica koje biste uvijek trebali imati u hladnjaku

Želiti li stvoriti zdrave prehrambene navike, a pritom izgubiti i koji kilogram viška – pokušajte s laganim makeoverom svoga hladnjaka. Odabirom zdravih namirnica, nećete se mučiti s izazovima, a ukusni obroci biti će vam na dohvat ruke.

Maslac od kikirikija

Dobro ga je konzumirati jer sadrži proteine i vitamin B9 koji je neophodan u proizvodnji novih stanica, ali nemojte pretjerivati jer je kaloričan. Namažite ga na dvopek ili kruh od cjelovitih žitarica.

Voće

Kada vas uhvati popodnevna želja za slatkim, posegnite za zdravim grickalicama – voćem. Maline, kupine, naranče, jabuke i breskve – najbolji su odabir kada želite slatko, a zdravo.

Proteini

Najbolje rješenje za brzi obrok su pileća ili pureća prsa – zdrav i lagan obrok bogat proteinima, jednostavan za pripremu i s mnogobrojnim mogućnostima kombiniranja.

Rezano povrće

Na tanke trakice narežite krastavce, mrkvu i celer. Stavite ih u čašu, spremite u hladnjak i kad poželite nešto osvježavajući i hrskavo – neka to bude vaš prvi odabir.

Limun

Čaša vode i jedan limun najbolji su recept za prirodnu detoksikaciju organizma. Osim što osvježava, daje vam i potrebnu dozu energije. Idealan napitak za početak dana.

Grčki jogurt

Umjesto visokokaloričnog deserta, odlučite se za lagani i zdravi grčki jogurt. U njega stavite šaku omiljenog voća i uživajte u osvježavajućoj slastici.

Jaja

Nikada nije na odmet u hladnjaku imati nekoliko kuhanih jaja. Odličan izbor za doručak ili laganu užinu, a u kombinaciji s omiljenim sirom – dobili ste pravi obrok.

Humus

Za ovaj ukusni i zdravi namaz pomiješajte slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun i pastu od sezama. Možete ga poslužiti kao namaz ili dressing za salatu.

Mladi špinat

Listove mladog špinata napravite na salatu, dodajte u tjesteninu ili stavite u sendvič. Zdrav i bogat vitaminom A, ali i brojnim drugim vitaminima i mineralima – špinat je obavezna namirnica svakog “zdravog” hladnjaka.

Bademovo mlijeko

Siromašno kalorijama i mastima, bademovo mlijeko koristite u smoothijima i kao zamjenu za kravlje mlijeko kada god to poželite.

Linker
20. travanj 2024 17:23