Instagram
ZDRAVE ODLUKE

5 razloga zašto biste se svaki dan trebali tuširati u hladnoj vodi

Jedna od najpopularnijih viralnih humanitarnih akcija osvojila je holivudske zvijezde koje su se rado odazvale na polijevanje ledenom vodom. Međutim, osim što hladnim tušom čine dobro za udrugu ALS Association koja se bavi proučavanjem amiotrofične lateralne skleroze, čine dobro i za svoje zdravlje.

Naime, hladan tuš poznata je metoda održavanja zdravlja i dobrog raspoloženja. Donosimo vam top pet razloga zašto biste se trebali tuširati u hladnoj vodi svaki dan, a ne samo povodom sudjelovanja u humanitarnoj akciji.

Pomaže u smanjenju masnog tkiva

Postoje dvije vrste masti u ljudskom tijelu – bijela i smeđa. Bijela mast je ona koje se pokušavamo riješiti, a smeđa je zadužena za održavanje topline. Prilikom hladnog tuša, smeđa mast troši kalorije kako bi zagrijala organe i na taj vam način pomaže u mršavljenju.

Poboljšava cirkulaciju

Tuširanje u hladnoj vodi znatno će poboljšati cirkulaciju u organizmu. Pri nižim temperaturama krv teče prema organima kako bi ih zadržala toplima i na taj način uspostavlja bolju cirkulaciju.

Jača imunitet

Osobe koje redovito prakticiraju hladan tuš imaju veći broj leukocita (bijelih krvnih stanica) koje su zadužene za zaštitu tijela od raznih bolesti i infekcija. Također, leukociti pomažu u zaštiti organizma od tumora.

Poboljšava raspoloženje

Hladan tuš u mozgu stimulira noradrenalin koji je zadužen za raspoloženje te na taj način djeluje na ublažavanje simptoma depresije i srodnih stanja uzrokovanih promjenom raspoloženja.

Poboljšava izgled kose i stanje kože

Hladan tuš idealno je rješenje za sve koji imaju problema s aknama. Dok topla voda isušuje kožu, hladna ju učvršćuje te spriječava začepljenje pora. Također djeluje i na stanje kose jer hladna voda zatvara kutikulu vlasi i čini je ravnom, tako da odbija više svjetla te vizualno sjaji.

Linker
18. travanj 2024 04:17