MODNA INSPIRACIJA

7 lakih komada Donne Karan u 3 boje - bijeloj, zlatnoj i crnoj

Slavna američka dizajnerica svoj je koncept ‘sedam lakih komada’ predstavila trima bojama i muškim elementima, kao i autobiografijom u kojoj opisuje svoj životni put – do nedavnog umirovljenja.

Poznata izreka Ludwiga Miesa van der Rohea, da je manje više, potvrđuje se u radu dizajnerice Donne Karan. Kao i slavni njemačko-američki arhitekt, 67-godišnja američka kreatorica poznata je po pročišćenim linijama i intelektualnom pristupu odijevanju u kojem nema mjesta za detalje koji nemaju uporabnu funkciju.

Ove je sezone sa samo tri boje – bijelom, zlatnom i crnom – stvorila ženstvenu i elegantnu, no iznimno nosivu kolekciju koja je, naravno, ponajprije oduševila poslovne žene. Dizajneričinih ‘sedam lakih komada’ – koncepcija garderobe suvremene žene kojom se proslavila – u ovoj su kolekciji crni smoking i hlače, bijela košulja, crna suknja olovka-kroja, ogrtač od brokata zlatne boje, lagana parka i kratka crna krznena jakna.

Plisirana majica metalik sjaja 229 kn, Zara; Pamučna suknja na preklop 219 kn, Mohito; Majica s resama 3269 kn, Max Mara; sako sa šal-ovratnikom 499 kn, H&M; Hlače visokog struka 349 kn, Mango; Pamučna bodi-košulja 1199 kn, Van Laack; Remen od umjetne kože 90 kn, Parfois; Kožnate čizme 836 kn, Massimo Dutti

Minimalistički stil gradi pomoću muških elemenata, na što asocira i ime kolekcije ‘Moć i poezija’ kojim dizajnerica još jednom u svojoj 30-godišnjoj karijeri sugerira da strogi poslovni izgled itekako može biti ženstven i seksi. No uskoro će njezinu viziju, na kojoj od 1985. temelji svoje modno carstvo, zamijeniti ona Maxwella Osbornea i Dao-Yi Chowa. Dizajnerica je, naime, ljetos odstupila s mjesta kreativne direktorice kuće koja je od 2001. u vlasništvu korporacije LVMH, a razloge, kao i cijeli svoj životni i poslovni put, objavila je u autobiografskoj knjizi ‘My Journey’.

Napisala Anela Martinović, Odabrala Iva Gradišer; Fotografije Matej Dokić

Linker
26. travanj 2024 03:09