anchodobrev / Flickr
ZDRAVE ŽIVOTNE ODLUKE

7 odluka za dug, zdrav i sretan život

Zdrav i dugovječan život usko je povezan s prehranom, načinom života i životnim stilom pojedinca. Kako biste iskoristili vrijeme i uživali u životu punim plućima te doživjeli duboku i zdravu starost, donosimo vam sedam odličnih i jednostavnih savjeta koji će vam u tome pomoći.

1. Jedite sushi

Japanci su jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu, a stručnjaci vjeruju kako je to usko povezano s njihovom prehranom, odnosno sushijem koji je iznimno zdrav i bogat omega-3 masnim kiselinama koje jamče zdravlje i dugovječnost.

2. Jedite čokoladu

Iako vam možda za to ne treba poticaj, dobro je znati kako su istraživanja pokazala da tamna čokolada s visokim udjelom kakaa utječe na zdravlje i bolji rad srca, a mnogima podiže i raspoloženje.

3. Budite sretni

Sretni ljudi dulje žive! Prijeti im manji rizik od bolesti suvremenog doba poput previsokog kolesterola, stresa i krvnog tlaka koji je vezan uz karidovaskularne bolesti poput srčanog ili moždanog udara.

4. Jedite bademe

Osobe koje redovito konzumiraju bademe znatno smanjuju mogućnosti brojnih oboljenja srca, plućnih bolesti, raka i mnogih drugih bolesti te je dokazano da dulje žive.

5. Prestanite pušiti

Mnogo je razloga da prestanete pušiti, a zdravlje i dugovječnost su svakako najvažniji. Istraživanje je pokazalo da žene koje prestanu pušiti prije četrdesete, u prosjeku žive deset godina duže od onih žena koje ne prestanu, ili prestanu nakon četvrtog desetljeća života.

6. Popijte čašu vina

Samo jedna čaša vina dnevno biti će dobar početak zdravih životnih odluka. Blagodati vina su brojne i pozitivo utječu na gotovo sve aspekte života i uravnoteženosti ženskog zdravlja.

7. Pokrenite se

Tjelovježbom održavate tjelesnu težinu, osiguravate životnu energiju te oslobađate hormon sreće. Lista pozitivnih učinaka je beskonačna, baš kao i razloga da ne preskačete dan u teretani ili na grupnom programu.

Pratite nas na Facebooku!

Linker
26. travanj 2024 01:47