Couple Fighting and Arguing. Woman accusing, Man denying.
 MOF/istock
NAUČITE KOMUNICIRATI

8 pogrešaka koje mogu uništiti vezu - a lako ih je izbjeći

Ponovno ste se posvađali s partnerom i glavom vam prolazi kako vaša veza neće uspjeti jer ni najjednostavniji razgovor nema sretan završetak. Ali niste sami – više od 90 % parova kaže da im je najveći izazov u vezi upravo komunikacija.

Ali to je ujedno i jedan od izazova u vezi koji se može lako svladati ako su obje strane spremne shvatiti u čemu griješe i svoje pogreške ispraviti. Donosimo vam 8 najčešćih pogrešaka u komunikaciji koje bi trebali izbjegavati te što učiniti umjesto toga.

1. Nemojte počinjati s napadom

Ako započnete razgovor kritikom ili napadom, već ste izgubili bitku. Oštri početak razgovora odmah će uzrokovati ljutnju ili natjerati vašeg sugovornika da se brani. Alternativa je da razgovor započente s komplimentom ili zahvalom prije no što kritizirate.

2. Nemojte svu krivnju svaljivati na partnera

Krivljenje partnera za neželjeni ishod ili neku situaciju siguran je put prema lošoj komunikaciji. U vezi svatko treba preuzeti odgovornost za vlastite postupke, a rješenje je da uvidite je li i na koji način vaše ponašanje bilo dio problema te pričate i tome, a ne samo o krivnji partnera.

3. Nemojte čekati na svoj red da počnete pričati

Jeste li ikada željeli da vaš sugovornik završi rečenicu kako bi vi rekli tu važnu misao koja vam se cijelo vrijeme mota po glavi? Svi smo se našli u toj situaciji, ali to znači da zapravo ne slušamo što naš sugovornik priča. Zapamtite – ako ne slušate, ne komunicirate.

4. Nemojte stalno dokazivati da ste u pravu

Ako započinjete razgovor s potrebom da dokažete da ste u pravu, razgovor je u startu nepovratno propao. Dobra komunikacija podrazumijeva dijeljenje poruke, povezivanje na dubljoj razini i dolazak do rješenja – a ne da budete u pravu. Odustanite od potjere za pobjedom i koncentrirajte se na povezivanje s partnerom i na to da vas partner razumije.

5. Nemojte se tvrdoglavo držati samo jedne perspektive

Probajte obuhvatiti cijelu sliku. Pokušajte sagledati situaciju iz partnerove pozicije – time ćete bolje razumjeti svog partnera, ali i lakše doći do rješenja.

6. Ne očekujte od partnera da će instinktivno znati što trebate

Vaš partner ne čita misli, kao ni vi. Izbjegnite razočarenje i jasno govorite o svojim potrebama te pustite svog partnera da se jednako slobodno izjašnjava o svojim željama. Ako se osjećate usamljeno, recite svom partneru i otkrijte mu kako vam može pomoći.

7. Ne okrećite očima

Okretanje očiju, upiranje prstom i slična neverbalna komunikacija nije dobrodošla ni u kojem razgovoru jer može dobar razgovor brzo pretvoriti u svađu. Pripazite na poruke koje šaljete neverbalno.

8. Nemojte komunicirati u afektu

Kada ste previše emotivni nema smisla da nastavljate razgovor i to može biti jedna od najvećih pogrešaka u vašoj vezi. Kad ste zbog nečega jako emotivni to može samo dovesti do osobnih napada i bolnih riječi. Bolje je da prekinete razgovor i zatražite pauzu kako biste mogli nastaviti “hladne glave”.

Linker
17. travanj 2024 00:23