FLICKR
ZDRAVLJE I LJEPOTA KOŽE

9 nepoželjnih navika zbog kojih imate bore

Svi dođemo u godine kada počinjemo misliti o stanju svoje kože, prvim ili mnogobrojnim borama i načinima kako si možemo pomoći sačuvati njezinu prirodnu elastičnost.

Ukoliko niste pobornik medicinskih metoda, uzmite u obzir ovih devet svakodnevnih radnji o kojima većina niti ne razmišlja, a njihova primjena bi uvelike mogla promijeniti stanje vaše kože te usporiti stvaranje prvih bora ili njihovo ubrzano širenje.

1. Pušenje

Pušenje je najčešći uzrok stvaranja bora. Provedena su istraživanja na jednojajčanim blizancima; jedan je bio pušač, drugi nije. Razlika u stanju njihove kože bila je zapanjujuća.

2. Prehrana

Ono si što jedeš! Jedete li previše šećera i ugljikohidrata, ne ugrožavate samo svoju težinu nego i zdravlje kože. Prehrana utječe na elastičnost kože, kao i na konture lica.

3. Alkohol

Alkohol dehidratizira vašu kožu te utječe na vitamin A u organizmu koji je važan antioksidans i zaslužan je za razinu kolagena, koji pak utječe na elastičnost kože.

4. Žvakaća guma

Bore oko usta nastale uslijed čestog žvakanja žvakaće gume zapravo su jako česta pojava. Pokušajte se riješiti te navike kako biste sačuvali strukturu kože oko područja usta.

5. Skidanje šminke prije spavanja

Ukoliko često zanemarujete skidanje šminke prije spavanja – otvoreno pozivate bore da vam dođu čim prije, jer na taj način utječete na razinu kolagena i elastičnost kože.

6. Diranje prištića

Svaki puta kada se kod kuće sami igrate kozmetičara – uzrokujete oštećenja, ožiljke i iritaciju kože lica pa čak i neželjene bore.

7. Zatezanje lica za vrijeme nanošenja šminke

Držite li široko otvorena usta prilikom nanošenja maskare, ili zatežete obrvu za vrijeme nanošenja tuša – prestanite s tim lošim navikama jer uzrokuju bore.

8. Zaštitna krema

Bez obzira na vremenske uvjete, na lice i vrat nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. I nekoliko minuta izravne izloženosti može štetiti razini kolagena u organizmu.

9. Spavanje

Spavate li na licu, dobit ćete bore od jastuka. Najbolje je koristiti svilene jastučnice niz koje će lice lagano kliziti i neće se zgužvati i zaležati.

Linker
27. travanj 2024 12:25