MOJA KUHINJA

Aleksandra Dojčinović: Zdravom hranom do manekenske figure

– Hej Alex, danas dolazim na ručak – najčešće su riječi koje zagrebačka modna dizajnerica Aleksandra Dojčinović (31) čuje kad je vikendom nazove netko od prijatelja. Znajući, naime, da u slobodno vrijeme obožava kuhati, da je u spravljanju hrane kreativna kao i kad dizajnira odjeću te da je veseli kad svoje umijeće ima s kim podijeliti, često joj se “pozovu” u goste. Nekad ih dođe i šestero, ali nju to uopće ne uznemiri, jer kod nje uvijek ima hrane i više nego dovoljno. I to od hladnih predjela, juha, mesa s dvije vrste umaka, salata…

– Kako sam preko tjedna po cijele dane u svom show-roomu i rijetko imam vremena za kuhanje, vikendom se ne štedim. Za mene to, uostalom, i nije napor, već svojevrstan ritual opuštanja. Kuhinja je, prema učenju feng shuija, ključna prostorija u domu. Ona je simbol blagostanja i zdravlja ukućana, pa se i ja u njoj osjećam najugodnije. Hladnjak mi je uvijek pun, a namirnice složene kao u apoteci – objašnjava Aleksandra Dojčinović, koja je kuhati naučila prije osam godina, kad se odselila od roditelja i počela živjeti u svom stanu.

Nije čitala kuharice, gledala emisije o kulinarstvu i tražila pomoć mame Anđe, već je, kaže, slijedila vlastiti instinkt. Počela je s jednostavnijim jelima, poput bistrih juha i cušpajza, a s vremenom je naučila raditi i paštetu od celera, teletinu u umaku od šafrana, pačja prsa punjena povrćem…

– Mama Anđa i tata Vlado uvijek su inzistirali na domaćim namirnicama i zdravim obrocima pa se jelo mnogo povrća, kuhanog mesa i ribe, a izbjegavalo masno i prženo. S tom sam navikom nastavila i kad sam počela živjeti sama – govori dizajnerica, kojoj su posebna strast umaci. Sastojke za njih, kao što su bademi, sezam i šafran, uvijek melje u starinskom mlincu za kavu, a gosti često pokušavaju otkriti čime im je oplemenila okus.

– Imam smisla za kombiniranje namirnica i nikad mi se dosad nije desilo da neko jelo ne uspije. Uvijek polazim od hrvatskih specijaliteta, koji su provjereno dobri, a onda u njih dodam neki novi sastojak: orahe u tijesto za kruh, marelice u rižoto s povrćem ili šljive u gulaš – govori Aleksandra Dojčinović i dodaje da je, bez obzira na manekensku liniju, gurmanka koju mogu privući zanimljivi recepti. No, dodaje, u svemu nastoji biti umjerena.

– Ne pretjerujem sa slatkim, izbjegavam tjesteninu, a kruh uvijek mora biti od integralnih žitarica – kaže dizajnerica kojoj mnogi govore da je idealan model za svoje ženstvene haljine.

Damir Leljak

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o kuhinji Aleksandre Dojčinović. U tiskanom izdanju Glorije (br. 888) saznajte više. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
04. svibanj 2024 15:36