IN MEMORIAM: TOŠE PROESKI

Anđeo je otišao, ostala je pjesma

Prošlo je točno godinu dana od tragičnog odlaska “pjevača anđeoskog glasa”. Makedonska zvijezda Toše Proeski izgubio je život 16. listopada 2007., nakon prometne nesreće na 170. kilometru autoceste Zagreb-Lipovac, kod izlaska za Novu Gradišku, kada je volkswagen touareg, kojim je putovao iz Skoplja u Zagreb, udario u prikolicu kamiona i odbio se u metalnu ogradu. Pjevačev prijatelj iz djetinjstva, 32-godišnji Georgij Georgijevski, koji je vozio automobil, u nesreći je teško ozlijeđen, dok je Tošina menadžerica, 50-godišnja Ljiljana Petrović, koja je spavala na zadnjem sjedištu, zadobila je samo lakše ozljede.

Iako je Toše preminuo u 27. godini života, njegovi ga obožavatelji nisu zaboravili. Naprotiv, pjevač koji je bio popularan na prostoru cijele bivše Jugoslavije, a u Hrvatskoj je imao niz hitova, posthumno je postao izvođač s vjerojatno najodanijom publikom. Njegov posljednji album “Igra bez granica”, koji je objavljen u kolovozu 2007., dostigao je zlatnu nakladu u rekordnom roku, a Tošino rodno mjesto Kruševo postalo je svojevrsnim svetištem za sve one koji uživaju u pjesmama “makedonskog anđela”.

Prije smrti, Toše Proeski je intenzivno radio na albumu s pjesmama na engleskom, koji mu je trebao otvoriti vrata u inozemstvu. Tragična prometna nesreća te je planove odgodila, ali ne i zaustavila. Njegov novi album, na kojem sve pjesme pjeva na engleskom, uskoro će biti objavljen, a, ako je suditi po najavnom singlu “The Hardest Thing”, vjerojatno će čak i nadmašiti popularnost albuma “Igra bez granice”.

Pogledajte spot za pjesmu “The Hardest Thing”:

Nakon “The Hardest Thing”, publika je nedavno dobila priliku čuti oš jednu pjesmu s albuma – “My Little One”. Ovu pjesmu Proeski je snimio sa svojim 11-godišnjim nećakom Kristijanom, a “My Little One” premijerno je puštena 5. listopada na stadionu u Skoplju, gdje je održan koncert u čast pokojnom glazbeniku nazvanim “Te sakame site, Toše” (Volimo te svi ,Toše). Kao što je tijekom koncerta pjesma bila popraćena na videozidu fotografijama Toše i Kristijana, tako će, najvjerojatnije, biti napravljen i videospot. Pjesma, za koju je tekst i glazbu napisao Toše, a aranžman napravio Andy Wright, nekadašnji član Simply Reda, ovih se dana počela emitirati na radiostanicama u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Poslušajte “My Little One”:

Na koncertu koji je okupio brojne Tošine obožavatelje, gostovali su i hrvatski glazbenici Tony Cetinski, Nina Badrić i Sandi. Iako je sam koncert bio pun pozitivnih emocija, njegova organizacija podsjetila je da su iza Toše, osim tuge i pjesama, ostale i svađe između njemu bliskih osoba. Naime, Tošinu prijateljicu i suradnicu Antoniju Šolu, koja je s pjevačem snimila pjesmu “Volim osmjeh tvoj” te mu napisala tekst za osam pjesama, njegova menadžerica Ljiljana Perović nije htjela pozvati na koncert. Kazavši kako Šola iskorištava Tošin lik i djelo zbog vlastite promocije, Petrović joj je poručila da u Skoplju nije dobrodošla.

No, Ljiljana Petrović se nije posvađala samo s Antonijom Šolom. Pod istom izlikom da iskorištava Tošinu smrt radi vlastite promocije, obrušila se i na rukometašicu Antoniju Budimir, koja tvrdi da je bila u ljubavnoj vezi s Tošom Proeskim. Tko je tu u pravu, teško je reći, jer istinu zna samo Toše, ali žalosno je da je njegova smrt ujedinila obožavatelje, a stvorila raskol među suradnicima i voljenima.

Barbara Ivezić

Linker
28. travanj 2024 23:23