SPORNA PRIČA

Angelina Jolie: Brad misli da ću nakon filma o Bosni postati noćna mora

‘In the Land of Blood and Honey’, prvi igrani film koji je režirala Angelina Jolie (36), ali i za koji je sama napisala scenarij, prošle je godine izazvao negodovanje predstavnica udruge Žene – žrtve rata, koje su se pobunile zbog sporne priče o Bošnjakinji koju je silovao srpski vojnik i koja se potom u njega zaljubljuje. Snimanje je zaustavljeno na nekoliko dana, dok ministar kulture federacije BiH nije detaljno pročitao scenarij i dopustio da se ono nastavi, a dugo se čekalo da se i Angie oglasi o svom filmu, koji govori o ratu u Bosni.

– Nije izgledalo onako kako se činilo na prvi pogled. Očito je neka osoba bila pogrešno informirana i nije pročitala scenarij – izjavila je lijepa glumica u velikom intervjuu za Vanity Fair, u kojem govori o svom debiju.

Snimalo se u Sarajevu i Budimpešti s malim budžetom od 10 milijuna dolara i nezavisnom producentskom kućom, a ideja za priču joj je sinula dok je imala gripu te se na dva dana morala izolirati od obitelji da ih ne zarazi. U njihovom domu u Francuskoj sjela je za kompjuter, počela pisati i istraživati, a prvu verziju scenarija dala je Bradu Pittu (47) na čitanje.

– Znaš, dušo, nije tako loše – rekao joj je njen životni partner.

Svoj scenarij Angie je poslala reporterima i piscima, ljudima srpske i bosanske nacionalnosti koji su prošli kroz rat jer je htjela čuti njihovo mišljenje: – Da su oni rekli ne, ne bih snimala.

Želeći postići što veću autentičnost, izabrala je lokalne glumce – Nikolu Đurička i Žanu Marjanović u glavnim ulogama – a ne velike holivudske zvijezde:

– Tu nije mogao biti nitko drugi. To je njihova priča. Bilo mi je važno da oni žele raditi na filmu.

U posljednji tren prije početka snimanja Angelina Jolie odlučila se da želi snimiti na dva jezika, a uz jezik bivše Jugoslavije, glumci su govorili i engleski pa je jednom prilikom Marjanović izjavila da likovi pričaju engleski kao Bosanci. Scenarij je bio samo napola završen kada je snimanje počelo, a htjela je da ga glumci začine detaljima iz vlastitog života – što je bio još jedan razlog zašto joj je bilo važno angažirati lokalnu ekipu, a Angie se nada da će publika prepoznati takve osobne i životne elemente.

Snimanje filma ‘In the Land of Blood and Honey’ završeno je u kasnu jesen prošle godine, a uslijedili su tjedni montiranja u Los Angelesu. Na testnom prikazivanju ‘prosječni Amerikanci’ u prepunom kinu ispunjavali su kartice, komentirajući da im je film impresivan i predivan, ali jednako brutalan kao rani Scorsese.

– Bila sam prestravljena. Htjeli su da sjedim u publici. Rekli su da redatelji sjede u pozadini. Otišla sam kući i isključila mobitel. Pročitala sam komentare s kartica – većina ih je bila dobra, ali neki nisu. Jedni su uspoređivali film sa ‘Schindlerovom listom’, drugi s ‘Engleskim pacijentom’ – rekla je o prvim impresijama na svoj film.

Angie kaže da je prvi put doživjela rat u pravom smislu tijekom snimanja filma ‘Lara Croft: Tomb Raider’, kada se susrela s ljudima koji su još uvijek živjeli na miniranim područjima. Tada je i posvojila svog prvog sina Maddoxa i počela se zanimati za pitanje izbjeglica. Na pitanje hoće li je ova tema, ali i uloga redateljice promijeniti kao glumicu, odgovorila je:

– Brad misli da ću postati noćna mora. Ovo iskustvo je bilo toliko dobro da on smatra da ću biti nestrpljiva s redateljima, što već jesam. Nestrpljiva sam s ljudima koji rade na filmu i cijelo vrijeme hodaju s rukama na glavi kao da je to najkompliciranija stvar na svijetu.

Priznala je da joj je suprug davao savjete tijekom snimanja:

– Da, dolazio je i rekao mi što mu se sviđa, a što ne razumije. Kao i svaka žena, u većini slučajeva sam ga poslušala i svađala se oko par stvari. Bio je velika potpora. Ali teško je odvojiti osobu koja te voli od kritičara, pa ne mislim da je pošten sudac.

Koliko joj je važno mišljenje filmskih kritičara, objasnila je riječima:

– Nikada nisam cijenila tuđe mišljenje o sebi i stavljala ga prije svog osjećaja za ono što je dobro i loše.

Film ‘In the Land of Blood and Honey’ dolazi u kina u prosincu ove godine.

PROČITAJTE VIŠE: Angelina Jolie u Sarajevu

Linker
03. svibanj 2024 05:25