PRVA PREPREKA

Angelini Jolie zabranjeno snimati u Bosni

Ministarstvo kulture Federacije Bosne i Hercegovine zabranilo je Angelini Jolie snimanje filma na području tog entiteta. Federalni ministar kulture Gavrilo Grahovac izjavio je da su zabranu donijeli jer nisu vidjeli izvorni scenarij filma, piše Jutarnji list.

U Sarajevu tvrde kako je preduvjet za dopuštenje snimanja bio da oni vide scenarij i procijene njegovu podobnost s obzirom da je riječ o priči vezanoj za rat u BiH.

– Angelina Jolie će dobiti odobrenje za snimanje filma u BiH ako nam dostavi scenarij. Ljudi koji su pročitali scenarij tvrde da je u njemu priča koja nema veze sa stvarnim ratnim zbivanjima – rekao je ministar Grahovac.

Grahovac je film zabranio jer su to od njega tražile predstavnice udruge Žene – žrtve rata, koja okuplja Bošnjakinje koje su tijekom rata u BiH bile izvrgnute seksualnom zlostavljanju i silovanjima.

Predstavnice te udruge tvrde kako je suština filma odnos između Bošnjakinje koju je silovao srpski vojnik i koja se potom u njega zaljubljuje. Ministar Grahovac izrazio je žal zbog toga što vlasti BiH neće moći spriječiti da se uopće snimi “film koji vrijeđa toliki broj žrtava”.

Inače, Angelina Jolie prošli je tjedan poslala pismo udruzi „Žene-žrtve rata“, moleći ih da ne donose zaključke prije nego što vide film. Također je iskazala želju da se sastane s članicama i s njima razgovara o film, no one su to odbile.

Linker
04. svibanj 2024 06:53