OBITELJ NA OKUPU

Ante i Dunja Gotovina - prvi tjedan na slobodi

U prvom tjednu svoje slobode, umirovljeni general Ante Gotovina (57) bio je sve samo ne – slobodan. Nakon što je prošlog petka na Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije saslušao oslobađajuću presudu, sjeo u Vladin avion i vratio se u Hrvatsku, javnost budno prati svaki njegov korak, a on se dosad nijednom nije spotaknuo: savršeno smiren, strpljiv, odmjeren u izjavama, za svakog ima lijepu riječ, ljubi se, rukuje, fotografira sa svakim tko ga zamoli, novinare poziva na kavu, dijeli im butelje vina…

Iako ga se nitko nije tako zaželio kao njegova obitelj, supruga Dunja Zloić Gotovina , sin Ante i kći Ana i sada moraju biti strpljivi i dijeliti ga s Hrvatskom kojoj je dao zadnja dva desetljeća svog života – četiri ratne godine, četiri i pol koje je proveo u bijegu i sedam u pritvoru u Scheveningenu.

Prve večeri na slobodi, nastala je i prva obiteljska fotografija nakon dugih godina razdvojenosti: Ana i Ante junior, sad već zreli tinejdžeri, izgledaju bitno drukčije nego na davnim snimkama zajedničkih trenutaka, a Dunja i general Gotovina – gotovo nepromijenjeni. Ona s istom frizurom i vitkom linijom kao nekad, a on u besprijekornoj tjelesnoj kondiciji, samo s nešto malo više sijedih u kosi.

Dunja Zloić Gotovina: Samozatajni život hrvatske Penelope

No, kad se euforija smiri i medijski prostor počnu puniti neke druge vijesti, pred 57-godišnjim generalom i njegovim najmilijima zapravo je vrlo težak zadatak – povratak u normalu. Jer oni “normalan” obiteljski život gotovo da i ne pamte.

Sonja Mlinar

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Kako je general Ante Gotovina iz pritvora brinuo o školskom uspjehu svoje djece, zašto je inzistirao da nauče francuski te s kim se družio i kako je proveo prve dane na slobodi pročitajte u novom broju Glorije (br.933) ili se pretplatite na PDF izdanje .

Linker
11. travanj 2024 11:20