LAGANA KAO PERCE

Aromaterapija stopala

Koliko god bila atraktivna, otvorena obuća jedino će na njegovanom stopalu doći do punog izražaja. Stoga je zadnji čas za odlazak pedikeru koji stopalo uređuje mehaničkim spravicama, a postoji i ugodniji način – aromaterapija. Riječ je o raznim postupcima u kojima se koriste preparati s eteričnim uljima, to jest, aromatičnim tekućim ekstraktima iz cvjetova, listova, stabljika, korjenja, sjemenja, plodova, kora drveća i mahovine.

To su sve jaki koncentrati koji se uvijek nanose u malim količinama, a svaki ima svoju "priču". Jedni hidratiziraju, drugi djeluju antiseptički, treći "eliminiraju" neugodan miris i znojenje…

Aromaterapijski tretman stopala sastoji se od kupke s cvjetnim vodicama, potom masaže eteričnim uljima te nanošenja maski, krema i losiona. A prije nanošenja bilo kakvog preparata, poželjno je napraviti piling jer se njime odstranjuju mrtve stanice s kože i omogućuje bolje prodiranje hranjivih sastojaka.

Tko ima tegobe s cirkulacijom – a simptomi su hladna stopala – problem može ublažiti masažom s uljem cimeta i đumbira. Znojenje stopala (što obično prati i neugodan miris) sprečavaju sprejevi, kupke i uljne mješavine na bazi borovice, bergamota, čempresa, bora, čajevca i paprene metvice. Velik problem je i suha i tvrda koža na stopalima, kojoj je potrebna najintenzivnija njega, ali prije toga treba otići na pedikuru. Nakon toga može se nastaviti s nanošenjem pripravaka od ruže, shea maslaca, bademovog ulja, ulja jojobe i kadulje.

Bolnim stopalima pomoći će ružmarin, metvica i lavanda, a umornima – ekstrakti limuna, grejpa i naranče. Moć eteričnih ulja tako je velika da kupke za stopala na kraju napornog dana mogu imati jednako djelovanje kao i kupka cijelog tijela te čak mogu ublažiti i glavobolju. Dovoljno je ukapati pet-šest kapi eteričnog ulja u posudu s toplom vodom, dodati čajnu žličicu meda ili jabučnog octa te nakon 10 minuta namakanja suho stopalo izmasirati s malo biljnog ulja.

Intenzivna njega stopala najpotrebnija je ženama jer je gorka istina da njihova stopala stare brže od muških: glavni krivci za to su visoke potpetice i loša anatomija cipela.

Damir Leljak

Linker
26. travanj 2024 07:22