PATTI SMITH

Baka punka u Zagrebu

Patti Smith, ikona punk i rock glazbe, čiji je debi album Horses iz 1975. i dalje jedan od najinspirativnijih rock albuma, održat će koncert u ponedjeljak, 13. srpnja u zagrebačkoj Tvornici kulture. Pionirka punka koju danas nazivaju “bakom punka” nastupit će zajedno sa prijateljem, glazbenikom Tomom Verlaineom koji će je pratiti uz bend. Pjesnikinja, umjetnica i aktivistica svojim radom uvelike je utjecala na niz glazbenika, među kojima su i Michael Stipe, frontmen grupe R.E.M, Shirley Manson iz grupe Garbage te na grupe Sonic Youth, U2 i mnoge druge rock legende.

Snimanje dokumentarnog filma o njezinom životu – “Patti Smith: San o životu”, redatelja Stevena Sebringa, potrajalo je čak 12 godina. Sebring, rock i modni fotograf, gotovo uvijek je bio uz nju i snimao je malom 16-milimetarskom kamerom. U dokumentarcu su prikazane mnoge epizode iz burnog života glazbenice koja se družila s Bobom Dylanom u šezdesetima. Također je objašnjeno kako je napisala pjesmu “Because The Night” s Bruceom Springsteenom te kako je više od 15 godina bila u idiličnom braku s Fredom Sonicom Smithom, bivšim gitaristom kultne grupe MC5 iz Detroita, do njegove smrti 1994.

Patti Smith je prošle godine uvrštena u Rock’n’roll kuću slavnih u Clevelandu, a redatelj je u filmu uspio prikazati i drugu stranu buntovne punk rock ikone, ulogu u kojoj je prvenstveno – brižna majka.

– Nikad se nisam smatrala glazbenicom jer sviram samo gitaru, i to veoma loše. Na sebe više gledam kao na umjetnicu i pjevačicu. No, za svoju djecu sam uvijek bila samo mama. Kada sam se 1979. s pokojnim suprugom Fredom Sonicom Smithom povukla iz javnog života i odselila u Michigan, potpuno sam se posvetila obiteljskom životu. Naravno, prije nego što sam se vratila glazbi, razgovarala sam o tome s djecom. Sin Jackson je sjajan gitarist i sada svira u mojem bendu, ali i na pozornici mi govori “mama” – izjavila je Patti Smith u intervjuu Gloriji.

Gordana Kolanović

Linker
13. svibanj 2024 15:54