BORBA ZA PRIVATNOST

Barack i Michelle Obama - obiteljske tajne iz Bijele kuće

Kad je trideset treći američki predsjednik Harry Truman pod kraj života uhvatio svoju suprugu Bess kako spaljuje njihova privatna pisma, užasnuto joj je rekao: “Pa što radiš? Misli na povijest”, a ona je odgovorila: “Mislim”, i nastavila bacati pisma u vatru. Očuvati privatnost u Bijeloj kući nije lako, a Michelle (47) i Barack Obama (50), sadašnji stanari Bijele kuće, to očito žele jednako kao Bess Truman, otkriva nova knjiga pod naslovom “Obame: jedna misija, jedan brak” u kojoj autorica Jodi Kantor kroz portret ambicioznog bračnog para pokušava rasvijetliti ne uvijek skladan odnos između politike i intime, privatnog i javnog.

Do svoje 47. godine, kad je postao predsjednikom, Obama nikad zapravo nije živio sa ženom i kćerima pod istim krovom, osim povremeno vikendima. Kao senator države Illinois, još je 1997., prije nego što su se rodile njihove kćeri Malia (14) i Sasha (11), počeo putovati na posao u glavni grad Springfield, 2005. se kao zastupnik američkog Senata preselio u Washington, a tijekom predsjedničke predizborne kampanje postao je “stranac u vlastitom krevetu” i jedva je čekao da se obitelj napokon okupi u istoj kući, makar i Bijeloj – ali Michelle je oklijevala.

Napokon je popustila, pod muževim pritiskom i možda još više zbog Amerikanaca koji očekuju da prva dama s ponosom stanuje u Bijeloj kući – ali tek kad je nagovorila i svoju majku Marian Robinson i profesoricu klavira kod koje su djevojčice išle na satove da se i one presele iz Chicaga u Washington. Bijelu kuću je Michelle, kao i svaka prva dama prije nje, donekle preuredila po svojem ukusu, inzistirajući na stolcu za ljuljanje u kojem će Barack čitati te novim tepisima – stari su imali mrlje od Bushevih mačaka.

No, ulogu prve dame Michelle isprva nije najbolje prihvatila. Nije ni čudo: iz položaja ravnopravne supruge koja je u jednom trenutku, kao pravnica s diplomom Harvarda, zarađivala više od muža i živjela u stvarnom svijetu – cipele broj 40 kupovala si je na rasprodajama, a muža bez skanjivanja slala po jaja i mlijeko dok se kao mladi političar vraćao iz bitke za glasove u nekoj zabiti – odjednom se našla u drugom planu, i to u izolaciji Bijele kuće, gdje su im, kako piše Kantor, “dotadašnji prijatelji postali osoblje, djeca celebrityji, a novi pas primao pisma u kojem ga traže njegov službeni portret”.

Nakon doma u Chicagu, koji je, doduše, bio pretijesan, s premalo ormara i nakrivljenim podovima, ali samo njihov, Obame su se našli u kući koja je ujedno “obiteljski dom, ured, muzej, vojna baza i teroristički cilj”, i koja k tome nema privatni ulaz za obitelj.

U takvim okolnostima teško je zadržati privatnost obitelji i privid normalnog života, ali upravo su to pokušali postići Michelle i Barack, i to katkad tjerali do nerazumnih granica. Obitelj rijetko izlazi, redovito večeraju zajedno, djevojčice pišu zadaće, i to po mogućnosti dan unaprijed, jer tako hoće Michelle koja odlazi na spavanje između 21:30 i 22, dok se Obama još bavi papirologijom. Predsjednik je savjetnicima naglasio kako ni u kojem slučaju ne želi propustiti više od dvije večere tjedno s djecom, što znači da su iz Bijele kuće odbili praktično sve pozive na večere i gala priredbe koje je predsjednik dobio.

Kantor otkriva kako se Michelle isprva uporno opirala dužnostima koje se tradicionalno očekuju od prvih dama, kao što je ručak sa suprugama članova Kongresa, a kad je popustila, našla je dobru kompenzaciju: odjeću.

– Ako već moram ići, bar ću iz toga izvući novu haljinu – povjerila se Michelle susjedi.

Prva dama brzo je osvojila javnost osebujnom mješavinom elegantnih kreacija mladih dizajnera, kao što je njoj omiljeni Jason Wu, i konfekcije po pristupačnim cijenama poput J. Crewa, kombinacijom u kojoj se slikala i za naslovnicu američkog Voguea. Naslovnica je imala uglavnom pozitivan odjek, dok bi zabava koju su Obame priredili u Bijeloj kući za Halloween 2009. vjerojatno izazvala žestoko negodovanje – da se za nju znalo.

Možda u želji da sačuvaju privatnost, možda jer su slutili da bi ih javnost dočekala na nož, Obame su raskošnu zabavu u stilu Alice, koju je “režirao” slavni Tim Burton, priredili tajno, nakon one javne za školarce Washingtona. Svečana blagovaonica Bijele kuće preuređena je u Zemlju čudesa, crveni punč se točio u epruvetama kao krv, a uzvanike je dočekivao Johnny Depp glavom u kostimu Ludog Klobučara.

U knjizi se također otkriva kako je najveći sukob između Michelle i njezinih savjetnika izbio kad su pokušali zataškati napise francuskih medija o tome da je Michelle rekla Carli Bruni kako je život u Bijeloj kući “pakao”.

Marta Štoos

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o životu obitelji Obama u Bijeloj kući. U tiskanom izdanju Glorije (br. 889) pročitajte i koje su još zvijezde zabavljale Obame u njihovom novom domu, zašto savjetnici previše privatnosti smatraju štetnom za karijeru predsjednika Obame i kako je njegova rastrošnost na ljetovanjima uznemirila javnost, koja je doznala i kako predsjednik jedva čeka okončati svoju dužnost, kako svakodnevni poslovi poput posjeta kćeri u školi, kupnje u dućanu ili kave s prijateljima postaju nemoguća misija za Michelle te kako se sa svime nosi njena majka, koja je odbila i gostovanje kod Oprah Winfrey. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
27. travanj 2024 06:51