MOJA KUHINJA

Barbara Nola u dolini šparoga

Zagrebačka glumica Barbara Nola (41) poveselila se da će se nakon završetka snimanja sapunice “Dolina sunca”, u kojoj je tumačila ulogu udovice Sofije Sever, napokon posvetiti svojoj omiljenoj razbibrizi, kuhanju, a čvrsto je odlučila i da ne propušta subotnji ritual, odlaske na tržnicu Dolac.

No, planove joj je pomutila uloga ljubavnice propalog bankara u crnohumornoj komediji “Dolina ruža”, u njenom matičnom kazalištu “Gavella”, u koju je “uskočila” ravno iz “Doline sunca”. Tako da je u kuhinji nastavio carevati njen suprug, redatelj Lukas Nola .

– Udajom za Lukasa pala mi je sjekira u med. Kako voli fino jesti, naučio je i odlično kuhati. Našu djecu, sina Jakova (15) i kćer Maru (12), poslije škole uvijek dočeka sa svježe pripravljenim ručkom, uglavnom varivom od sezonskog povrća. Kad sam na setu, ili ako sam po cijele dane na probama u kazalištu, Lukas pripravlja omiljeno jelo naše kćeri Mare, “mesiće sa tjestićima”, kako ona naziva tatin fini, tamni, gusti umak s nasjeckanim mesom i tjesteninom. Kad Jakov bira što ćemo za ručak, uglavnom je to zagrebački odrezak. Meni je dobro sve što Lukas skuha, iako bih mogla svaki dan jesti janjetinu. Sumnjam da bi mi dojadila – govori glumica.

Suprug s talentom Odaje da je kuhati naučila od supruga, 46-godišnjeg filmskog redatelja s kojim je već šesnaest godina u braku. Kao srednjoškolka je, kaže, imala previše obveza da bi od majke stigla naučiti pripremati omiljena jela mediteranske kuhinje od riba, plodova mora i sezonskog povrća. A poslije, tijekom studija glume na akademiji, više su je zanimali izlasci nego kuhanje.

– Zahvaljujući suprugu, koji se, zacijelo, rodio s talentom da fino kuha, otkrila sam mirisni svijet začina, ekstradjevičanska ulja, fina vina i sireve… Kad sam postala majka, počela sam obraćati pozornost na to je li povrće koje kupujem na tržnici tretirano pesticidima i odakle potječe meso koje želim kupiti. Naime, majci nikad ne smije biti svejedno što joj djeca jedu i zato mi je kuhanje postalo bitno. A kao dokaz da se uloženi trud uvijek vraća, moram reći da su Mara i Jakov naučeni jesti sve. Njima je normalno to da se svaki dan kuha, da se na stol iznosi salata koja je prirodno uzgojena, da je svježi kravlji sir u hladnjaku domaći, a da o kvalitetnom maslinovom ulju i ne govorim.

Dodaje da je svjesna koliko je danas važno imati posao i da je nezahvalno žaliti se što iz jednog projekta “uskače” u drugi, no kad joj suprug kaže koliko je skupo platio četiri stručka samoniklih šparoga, zažali što ove godine, zbog nove predstave, s obitelji nije mogla otići na planirani proljetni odmor u njihovu vikendicu u Podgori, na branje šparoga čija je sezona sad na vrhuncu.

– Najbolje su na lešo, s kuhanim jajima, malo maslinovog ulja i kvasine. Kad ih sami naberete, nema tog jela na svijetu koje više godi – veli glumica.

Tanja Vučičević

Linker
26. travanj 2024 04:49