SHUTTLE DIPLOMAT

Ben Affleck želi intervenciju SAD-a u Kongu

Glumcu i redatelju Benu Afflecku troje djece koje ima s Jennifer Garner i brojni poslovni projekti očito ne okupiraju cjelokupnu pažnju, pa je našao vremena da se zainteresira i za sukobe u Demokratskoj Republici Kongo. Otkako je filmom “Argo” o talačkoj krizi u Iranu iz 1979. zaronio u hladnoratovsku problematiku, Affleck je, čini se, posebno nadahnut za vanjskopolitičke analize, pa je predsjedniku SAD-a Baracku Obami poručio kako bi tragični događaji u pokrajini Sjeverni Kiwu trebali biti prva točka njegovog dnevnog reda.

Affleck je osnovao i Udrugu za pomoć Istočnom Kongu koja u toj zemlji financira škole.

– Iskreno, Amerika može učiniti puno toga. Mogli bismo se poslužiti shuttle diplomacijom koja je odlično djelovala u Gazi – dao je Affleck krajnje “zanimljivu” izjavu ove nedjelje u emisiji ABC-a. Teško je reći što je u njoj čudnije – uzor u strategiji koja se dugoročno pokazala posve promašenom, čemu se posvjedočiti može i danas, ili u njenom provoditelju Henryju Kissingeru koji je služio republikanske predsjednike, dok je Affleck istaknuti demokrat. Glumac je ispričao i priču o petogodišnjem dječaku koji je stradao od granate te podnio izvještaj o stanju na terenu, gdje škole služe kao skloništa, a bolnice su pretrpane.

– Možda sam naivan, ali vanjskopolitički potezi predstavljaju naše vrijednosti i ono što jesmo. Da bilo koji Amerikanac ode u tu zemlju i vidi što se događa, inzistirao bi da učinimo štogod možemo – zaključio je Affleck.

Linker
25. travanj 2024 22:17