SIROČIĆI IZ NEVERLANDA

Bitka za djecu i novac

Niti gotovo mjesec dana nakon smrti Michael Jackson ne počiva u miru. Kontroverze oko njegovih posljednjih dana, uzroka smrti, ali i pokopa, množe se iz sata u sat. Njegovo je tijelo, navodno, još u mrtvačnici groblja Forest Lawn u Los Angelesu jer se obitelj još nije složila oko mjesta gdje će biti pokopan. Tata Joe i brat Jermaine navodno žele da to bude na pjevačevu posjedu Neverlandu (za što je potrebna posebna dozvola), a mama i ostala braća i sestre inzistiraju da to bude na groblju. Naime, nakon policijske premetačine kad je 2003. bio optužen za seksualno zlostavljanje djece, Michael se zakleo da se više nikada neće vratiti na Neverland.

U raspravu o još nerazjašnjenim okolnostima pod kojima je 50-godišnji kralj popa preminuo uključila se i njegova 53-godišnja sestra La Toya Jackson koja tvrdi da joj je brat – ubijen.

I dok se čeka kraj policijske istrage kako bi se napokon doznalo što je uzrok prerane smrt Michaela Jacksona, pod povećalom javnosti našla su se njegova djeca, Prince Michael (12), Paris Katherine (11) i Prince Michael II. zvani Blanket (Dekica). Nakon što ih je na komemoraciji cijeli svijet vidio bez maske i prvi put ih čuo, sve zanima kako je, zapravo, izgledao njihov život s ekscentričnim ocem. Bliski prijatelj obitelji Stephen Price otkriva da su ona na kraju ispala sasvim normalna.

– Sjajni su. Ne ponašaju se kao da su rođeni sa srebrnom žlicom u ustima. Pristojni su, nisu poput ostalih razmaženih derišta iz Hollywooda. Paris je vrlo pristojna i suzdržana. Prince je najkomunikativniji, a Blanket je bistro, ali tiho dijete. Pitao sam ga jednom što želi za Božić. Rekao je da bi htio samo plišanu životinju – ispričao je Stephen Price, dodajući da je Michael htio da njegova djeca imaju djetinjstvo različito od njegovog.

Iako ga je dio javnosti doživljavao kao čudaka i pedofila, njegova su ga djeca obožavala, što se najbolje vidjelo na komemoraciji u Staples Centeru u Los Angelesu, kad je tugom shrvana Paris rekla da je bio najbolji otac kojeg je mogla zamisliti. No, nakon njegove smrti život Princea Michaela, Paris Katherine i Blanketa iz temelja se promijenio. Više ne nose maske, druže se s brojnim rođacima, a još su jednom, po tko zna koji put, morali promijeniti dom. Preselili su se u kuću svoje bake Katherine Jackson (79) u Los Angelesu koja je dobila privremenoskrbništvo nad njima. A čini se da će to privremeno skrbništvo uskoro biti i stalno, kako je to Michael Jackson naveo u oporuci.

Naime, Jacksonova bivša supruga Debbie Rowe (50), majka njegovo dvoje starije djece, kojih se svojedobno odrekla za 8,5 milijuna dolara, zatražila je skrbništvo nad njima, ali i nad najmlađim Blanketom, smatrajući da za klince nije dobro da se razdvajaju. Stoga je na zahtjev njenih odvjetnika odgođeno prvo ročište na kojem se trebalo riješiti trajno skrbništvo djece (zakazano za 13. srpnja), ali i novo zakazano za 20. srpnja, pa bi se o sudbini djece trebalo odlučiti 3. kolovoza. U međuvremenu je Debbie stupila u kontakt s Michaelovom majkom kako bi i prije sudskog rješenja vidjela djecu, ali i – trgovala.

Čuje se da joj, zapravo, treba novac, a ne da su joj se probudili majčinski osjećaji. Debbie, koja je radila kao medicinska sestra u dermatološkoj ordinaciji dr. Arnolda Kleina, što je napustila kad se 1996. udala za Jacksona od kojeg se razvela tri godine kasnije, danas ima svoj ranč Palmdale u Californiji gdje uzgaja konje i očito želi proširiti posao. Stoga je, kako je izvijestio New York Post, odlučila svoja “potraživanja” djece prodati za četiri milijuna dolara. Toliko je, navodno, zatražila da ih se ponovno odrekne, i na to je, navodno, pristala Jacksonova obitelj. No, odmah nakon objavljivanja te vijesti javio se odvjetnik Debbie Rowe i sve oštro opovrgnuo. Njegova klijentica, rekao je, ne odustaje od zahtjeva za skrbništvo i nije se izvan sudski ni s kim nagodila, a niti to namjerava.

Zavrzlamu oko toga kome će pripasti Michaelova djeca, ali i novac koji će siročići naslijediti, pojačale su i njegove sestre Janet i Rebbie. Naime, zabrinute da će sud zbog starosti Katherine Jackson skrbništvo dodijeliti Debbie, sestre su također odlučile uložiti molbu za skrbništvo. Više šanse ima slavnija Janet, koja se navodno i dosta zbližila s djecom, no tek treba vidjeti što će sud odlučiti.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Ukoliko želite saznati više o Michaelu Jacksonu i danima nakon njegove smrti, pročitajte cijeli tekst u Gloriji br. 758 ili se pretplatite na PDF izdanje.

Linker
19. travanj 2024 00:29