SRETAN BOŽIĆ

Blagdanska iznenađenja u obitelji Krešimira Dolenčića

Neka čarolija traje što dulje – želja je kazališnog redatelja Krešimira Dolenčića (49) i njegove supruge, dramaturginje Ane Tonković Do­­lenčić (37), kojima su božićni blag­­dani najsvečanije, ali i najveselije doba u godini. Najviše im se raduju, naravno, njihova djeca: jedanaestipolgodišnja Marta, devetogodišnji Đuro i dvogodišnji Nikola. Na Badnjak se kod Dolenčića okuplja cijela obitelj, kuća miriše na bakalar i kolače, a svi s nestrpljenjem čekaju trenutak kad će se pod borom “stvoriti” darovi. No, pripreme za najsvečaniju noć počinju već polovicom prosinca.

Na Badnju večer sve je spremno za goste: Krešine i Anine roditelje i Anine sestre. Stan blista, bor je okićen, a stol postavljen. Bake tradicionalno donose bakalar: Vesna Dolenčić pripravlja ga jušno, na brudet, a Marija Tonković na bijelo, po specijalnom receptu svog pokojnog oca Božidara, dubrovač­kog kapetana koji se rodio na Božić, a umro na Bad­njak. Po njegovom se bakalar kuha u mlijeku, češnjaku i medu, a to je omiljeni recept obitelji Ton­ković već desetljećima. Bake su zadužene i za sitne kolačiće, a domaćica za kolač od jabuka i iznenađenje večeri.

Volim neobične kolače, pa sam tako lani napravila tortu od klementina u kori po receptu Nigelle Lawson. Svi u obitelji volimo zimske začine poput cimeta, klinčića, kardamona i đumbira pa možda nešto s njima osmislim za ovaj Božić. Krešo je zadužen za maštovito dekoriranje plata s predjelima poput kozjeg sira i suhih šljiva te raznog drugog voća. Uz to pravi i izvrsne pečene paprike punjene kajmakom – kaže Ana Tonković Dolenčić.

Nakon blagdanske večere, cijela obitelj okuplja se oko klavira i pjeva božićne pjesme. Za klavirom se obično izmjenjuju Krešo, Ana i baka Vesna, no ove će im se godine pridružiti i Đuro, učenik 2. razreda Funkcionalne muzičke škole, koji je za tu prigodu naučio svirati “Zvončiće”.

Obiteljsko druženje nastavlja se na Božić, kad tradicionalno odlaze na ručak koji pripravlja baka Vesna Dolenčić. Doduše, kako su vegetarijanci, na stolu nije purica ili pečenje, već ponovno neki riblji specijalitet. A nakon ručka, cijela obitelj odlazi u šetnju gradom, te u posjete dragim prijateljima, kojima nikad ne propuste čestitati Božić uz sitni dar od srca.

Kristinka Šćavina

Pročitali ste skraćenu verziju teksta o Božiću obitelji Dolenčić. U tiskanom izdanju Glorije (br. 885) pročitajte i kako obitelj Dolenčić izrađuje jaslice, kako skrivaju poklone za djecu i koje si darove međusobno poklanjaju, kako su izgledali Božići iz djetinjstva Krešimira i Ane te kako je mali Krešo uvijek uspio zaprljati svečanu košulju. Također pročitajte i recepte s blagdanskog stola Dolenčićevih. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje.

Linker
04. svibanj 2024 10:26