EKSKLUZIVNO

Blanka Vlašić: Sve što se događa je Božja volja

– New York je doista grad u kojem se ostvaruju snovi – razdragano je izjavila Blanka Vlašić (29) nakon pobjede na Adidas Grand Prixu, održanom prošli vikend na stadionu Icahn na njujorškom Randall’s Islandu.

“Drugo poluvrijeme” u karijeri najbolje hrvatske skakačice uvis počelo je sa suzama (radosnicama) zbog preskočenih 194 centimetra iz prvog pokušaja, koje je temperamentna Splićanka, četverostruka svjetska prvakinja i srebrna olimpijka, proslavila na svoj osebujan način: spontanim plesom. Njen veliki povratak nagrađen je burnim pljeskom publike koja je na vjetru, kiši i samo 10 Celzijevih stupnjeva skandirala – “Blanka, Blanka…”.

I opet se potvrdilo ono da poslije kiše uvijek dolazi sunce: Blanka Vlašić, naime, prošla je noćnu moru jer je nakon operacije Ahilove tetive i rekonstrukcije lijevog skočnog zgloba dobila infekciju, što je tako zakompliciralo oporavak da je stanka u karijeri trajala čak 21 mjesec.

Jeste li se bojali mogućnosti da više nećete moći skakati? – Možda u početku. No onda sam shvatila da je sve to što mi se događa – Božja volja. Dugo sam preispitivala što je to pošlo po krivu, išla po druga liječnička mišljenja – ponovno u Göteborg, pa u Porto, a na kraju sam ga našla u svom Splitu. Početkom lanjskog kolovoza počela sam intenzivno surađivati sa Zoranom Tociljem iz sportsko-medicinskog centra Diomed u Splitu. Išla sam svaki dan na terapije i napokon je tijek oporavka bio pod kontrolom. Ali često sam tonula u negativne misli, moje raspoloženje ovisilo je samo o situaciji s ozljedom, a to mi se nije sviđalo. U jednom trenutku sam se prepustila i pomislila: “Ako ovo i bude kraj moje karijere, ne znači da je i kraj života”. U oporavku je jako važna ta psihološka komponenta, treba se znati opustiti, a istodobno davati od sebe sto posto. No ako na kraju i ne bude dobar rezultat, ništa za to. Jednostavno nije trebalo ni biti….

Pročitali ste skraćeni tekst o Blanki Vlašić. Cijeli intervju potražite u tiskanom izdanju časopisa Gloria (br. 960). Ovdje se možete pretplatiti na PDF izdanje Glorije– u elektronskom obliku možete preuzeti samo jedan broj, no najviše štedite ako se pretplatite na 24 mjeseca.

Linker
18. travanj 2024 17:51