ZLATNI SAVJETI

Bojana Gregorić Vejzović u potrazi za savršenom bojom kose

Krajnji je trenutak da se i modni sat pomakne na zimsko računanje vremena. Odnosno da se ‘ljetne’ boje zamijene ‘zimskima’ – u odijevanju, šminkanju i boji kose. Što se zimskih trendova tiče, crvenokose bi trebale ormar i kozmetičku ladicu napuniti zelenim i smeđim bojama, plavuše tamnoplavim, crnke crvenom i zlatnom, a brinete ljubičastom. To su, naime, preporuke stručnjaka za imidž za ovu sezonu. Ž

Važnost pravog odabira boja u kontekstu godišnjeg doba, individualnih osobina (oblik i boja očiju, građa tijela, karakter) prije 28 godina primijenili su pioniri imidž konzaltinga iz londonske tvrtke Colour Me Beautiful, koji čak imaju i kozmetičku liniju podijeljenu prema tipovima žena. Ukratko, metoda Colour Me Beautiful, prema kromatskoj skali, žene i muškarce dijeli na svijetle i tamnije, odnosno na tople i hladne tipove, a potom kreće ‘u potragu’ za pravim nijansama koje će istaknuti najbolje, a prikriti sve nedostatke tena i građe tijela.

U potragu za svojim bojama krenula je i glumica Bojana Gregorić Vejzović – pomoću koloroskopije, metode koju je osmislila Brigitte Gautier, francuska stručnjakinja za imidž konzalting. Riječ je o metodi koja pomoću 12 svilenih marama određuje četiri tipa žena – proljeće, ljeto, jesen i zima.

Uz upitnik koji osoba ispunjava, pomaže pri odabiru najprikladnijih boja za kosu, šminku, ali i za cijeli styling. Pomoću koloroskopije, koja se ovih dana počela primjenjivati u zagrebačkom frizerskom salonu Ruža Institut Kerastase, Bojana je saznala da pripada jesenskom tipu žene, kojemu, između ostalog, pristaju bakreni pramenovi u kosi.

– U mojem ormaru najviše je crnih predmeta, a sada sam saznala da bi mi ten izgledao svježije uz odjeću jačih nijansi. A, što se boje kose tiče, svojedobno sam čak razmišljala da je malo potamnim, a ispalo je da bi to bila velika pogreška – kaže glumica kojoj je spomenuta metoda imidž konzaltinga potvrdila sadašnji izbor boje kose kao idealan, ali i dala nove smjernice pri šminkanju i odijevanju. Trebala bi, naime, češće koristiti crveni ruž, nositi odjeću boje žada te izbjegavati crnu.

Američke zvijezde već odavno koriste ovakav način savjetovanja, a odabir boja nikako ne prepuštaju slučaju. U Americi je trenutačno najveća potražnja za stručnim savjetovanjem kolorista iz tvrtke Manhattan Makeovers, čiji su korisnici usluga bili, i još su, glumice Angelina Jolie , Sarah Jessica Parker, Natalie Portman , ali i bivši američki predsjednik Bill Clinton . Vrlo je vjerojatno da ćemo ih ove sezone najčešće viđati u četiri zimska hita prilagođena njihovim karakteristikama: crvenoj, ljubičastoj, plavoj ili zelenoj boji.

Anita Vučinić Naprta

Linker
27. travanj 2024 15:05