GABRIELA SPANIC

Borba za život sestre Daniele

Ujednom trenutku zna da je trudna, u drugom se ničeg ne sjeća. Nismo joj rekli što joj se dogodilo, no najvažnije je da nas raspoznaje. Za sada još ne govori, ali komunicira pogledom. Niti u jednom trenutku nisam gubila nadu da će se moja sestra izvući. Zahvaljujem tisućama ljudi koji su molili za Dani i slali nam poruke podrške – sa suzama radosnicama izjavila je 33-godišnja Gabriela Spanic prošli utorak brojnim novinarima okupljenima pred klinikom San Angel Inn u Ciudad de Mexicu. Sedma sila pred tom bolnicom "kampira" još od 15. srpnja, kad je sve zgromila vijest da je sestra blizanka zvijezde meksičkih sapunica doživjela moždani udar i da je u induciranoj komi. Šok je bio to veći što je Daniela Spanic, glumica kao i njezina mnogo slavnija sestra, četiri i pol mjeseca trudna.

Daniela se u petak, 20. srpnja, probudila iz duboke nesvijesti, a do kraja tjedna će s intenzivne njege biti prebačena u bolnički apartman. Liječnici su optimistični: kažu da je njezino stanje stabilno, a i s djetetom će, nadaju se, sve biti u redu. Uz Danielin krevet je sve vrijeme, osim sestre Gabriele, i suprug Ademar Nahum, meksički biznismen, no njezina majka Norma ništa ne zna o drami o kojoj bruji cijeli Meksiko. Gospođa Spanic je, naime, također u bolnici: nedavno je bila na ginekološkoj operaciji, vratila se na kućnu njegu, no kako joj se povisio šećer i rana nije zarastala, ponovno je završila u bolnici. Gabriela se s tatom Casimirom i bratom Antonijem dogovorila da mami ništa ne kažu o sestrinom moždanom udaru – do daljnjega. Kad je Norma pitala za kćer, Gaby joj je rekla da joj se Daniela ne može javiti jer je s mužem otputovala na odmor gdje mobitel nema signala. Gabriela priznaje da se veoma boji kako će mama reagirati kad sazna kakvu je dramu proživjela njezina kći.

Jumbo-plakati zahvale

Te kobne nedjelje, 15. srpnja, Danielu je u četiri ujutro probudila snažna glavobolja. Bila je tako jaka da ju je suprug Ademar, s kojim se vjenčala prošlog ožujka, odvezao u bolnicu. Ondje su liječnici utvrdili da je imala moždani udar i u osam ujutro podvrgnuta je operaciji koja je trajala dva sata, nakon čega su je doveli u stanje inducirane kome u kojoj je bila pet dana. Šokantna vijest Gabrielu Spanic zatekla je u Miamiju gdje zbog snimanja sapunica za američku TV postaju Telemundo živi posljednje tri godine i gdje je s njom neko vrijeme živjela i Daniela. Isto popodne Gaby je odletjela za Meksiko te se nije odvajala od sestrinog uzglavlja svih ovih dana, dočekavši i najsretniji trenutak – kad se probudila iz kome. – Liječnici su nam savjetovali da stalno s njom razgovaramo, da je milujemo i da joj puštamo glazbu pa sam joj donijela njezin iPod i pustila joj jednu od najdražih pjesama "De mujer a mujer" (Ženi od žene) Marte Sanchez. Rekla sam joj: "Bok, Dani, donijela sam ti tvoju glazbu". Usred pjesme primijetila sam da joj teku suze, potrčala sam sestrama vičući: "Ona plače! Ona plače!" Nekoliko minuta kasnije stisnula mi je ruku i otvorila oči – priča sretna Gaby, iscrpljena strahom i boli. Dok je bila u induciranoj komi liječnički tim, sastavljen od neurologa, ginekologa i internista, ultrazvukom je pratio stanje bebe.

– U jednom trenutku liječnici su pojačali ton tako da Dani čuje otkucaje bebinog srca, a meni se činilo kao da ono govori: "Mamice, brzo ćemo izići odavde" – ispričala je Gaby, koja je bila najveća podrška svom šurjaku Ademaru s kojim je bdjela uz Danielinu postelju i obraćala se novinarima i fotoreporterima koji su danima okupirali ulaz u bolnicu. Gabrielini obožavatelji iz cijelog svijeta, od Meksika, Venezuele i Brazila do Rumunjske, Egipta i Hrvatske, njezine internetske stranice i forume zasuli su dirljivim porukama pa je Gaby nakon sestrinog buđenja svima zahvalila na lijepim riječima i molitvama. Danielina agentica je u ime glumičine obitelji organizirala postavljanje jumbo-plakata na ulicama Ciudad de Mexica s Danielinom fotografijom i zahvalom.

Blizanke Spanic, rođene 10. prosinca 1973. u mjestu Ortiz u Venezueli, oduvijek su bile nerazdvojne i brinule se jedna o drugoj. Daniela je kao 15-godišnjakinja počela snimati reklame za časopise, no stalno je bila u sjeni svoje sedam minuta starije sestre Gabriele, čija je glumačka karijera počela u venezuelanskim sapunicama. Kada je Gaby 1998. potpisala unosan ugovor s meksičkom Televisom, za koju je kasnije snimila telenovele "Otimačica", "Uljez" i "Za tvoju ljubav", što su je proslavile u cijelom svijetu, sa sobom je u Ciudad de Mexico povela i sestru. Kad se Gaby udala za venezuelanskog glumca Miguela de Leona, s njima je u raskošnoj vili živjela i – Daniela. Sestre su u Ciudad de Mexicu zajedno otvorile Institut za ljepotu, a kasnije i fitness studio.

Kad je Gabriela Spanic 2000. posjetila Hrvatsku kao Glorijina gošća, i izazvala neviđenu histeriju obožavatelja, s njom je došla i Daniela. Sestre su tada upoznale i svoje hrvatske rođake: njihov djed Antun Španić i baka Jelica podrijetlom su, naime, s otoka Kaprija blizu Šibenika, a 1947. emigrirali su u Venezuelu gdje je rođen Gabrielin i Danielin otac Casimiro. Daniela je povremeno radila reklamne kampanje u Meksiku, imala je manje uloge u sapunici "Sumnja" i meksičkom povijesnom filmu "Fray Martin de Porres" te vodila fitness studio. U tome joj je pomagao poslovni partner za kojeg se tvrdilo da joj je ljubavnik i za kojeg se pretpostavlja da ju je na kraju opljačkao. Naime, jedne je noći provaljeno u fitness studio i ukradene su sve sprave za vježbanje i dokumenti o poslovanju.

Kad se Gabriela razvela od supruga Miguela, što je uslijedilo nakon njezina ljubavnog skandala s glumcem Joseom Angelom Llamasom, sestra Daniela ju je tješila te su se zajedno preselile u Miami gdje je Gaby kupila kuću vrijednu milijun dolara. Novinari Glorije ondje su ih posjetili prije dvije godine i Danielu zatekli kako priprema sarmu koju ju je naučila pripravljati baka Jelica.

Napisala Sanja Renić Snimci: Vedran Peteh i obiteljski album

Linker
18. travanj 2024 21:08