OGNJEN SVILIČIĆ

Brak je super institucija

Filmski redatelj i scenarist, koji je s novinarom Arsenom Oremovićem napisao i nedavno predstavio leksikon hrvatske novokomponirane zbilje “Kupujmo hrvatsko”, te završio snimanje filma “Dva sunčana dana”, u kino najradije ide sa suprugom Vanjom, a gitaru svira u bendu Zvučni zid

Koji vas pojmovi, što ih navodite u leksikonu, najviše živciraju u našoj novokomponiranoj zbilji? – “Zlatna mladež” i “brendiranje” jer to u našoj zemlji zapravo znači čisti užas.

Kome je namijenjen ovaj leksikon? – Većini građana koji su u šoku od toga u kakvoj zemlji žive. Nakon što pročitaju našu knjigu, shvatit će da se na to sve bolje smijati nego plakati.

Voditi li i vi računa o tome da uvijek kupujete hrvatsko? – Obavezno. Unatoč tome što naši proizvodi izgledaju kao da ih je dizajnirala udruga slabovidnih.

Koji su najbolji hrvatski izvozni proizvodi? – Najbolji naš izvozni proizvod je neljubazni konobar. Poslije toga voda jana, i onaj mali auto na struju.

Je li Hrvatska doista u banani? – Ne znam što to, zapravo, znači. Ja bih prije rekao da je u šljivi.

Da dođete u priliku baviti se politikom, biste li pristali na to? – Jedino da opet uvedu funkciju “čuvar državnog pečata”.

U što vjerujete? – Vjerujem u Boga, iako ponekad zaista izgleda kao da ga nema.

Mogu li se u Splitu dogoditi prosvjedi kao ovi u Zagrebu, u Varšavskoj? – Za to treba obuć’ cipele, pa izać’ vanka, pa onda još stat’ na kiši. Mislim da ne.

Koji vam je najdraži film? – “Dobri momci” Martina Scorcesea. Gledam ga jedanput mjesečno.

S kim najradije idete u kino? – Sa suprugom Vanjom Juranić, zagrebačkom redateljicom.

Koja vam je omiljena pjesma koju svirate na gitari? – “House of the Rising Sun”, ali samo zato jer jedino nju znam odsvirati do kraja

. Tko su vam glazbeni uzori? – Bob Dylan. Glazba koju sviramo u Zvučnom zidu ima dodirnih točaka s punk zvukom, to je glazba koju smo slušali dok smo bili mlađi. Taj zvuk je uvijek svjež, jedino smo mi ostarjeli.

Tko je najbolji svirač u Zvučnom zidu? – Jedini koji uistinu zna svirati je basist Damir Smiljanić iz Soul Fingersa, a mi ostali – Arsen Oremović, Filip Šovagović i Boro Radaković – svoje neznanje nadomještamo neviđenom upornošću.

Jeste li kad bili na “cajkama”? – Nisam, ali često ih slušam – kad se ispod mog prozora zaustavljaju automobili iz kojih trešti ta muzika. Tako da dobro znam i taj repertoar.

Što možete reći nakon tri godine braka? – Svaka čast. Super institucija. Nadam se da ću za dvadeset godina dobiti neku nagradu.

Koja je najveća glupost koju ste napravili u životu? – Kad sam se nervirao oko stvari koje zapravo nisu bitne. Uglavnom u vezi posla.

Kako biste u tri riječi opisali Split? – Marenda, pauza, ručak.

Bojite li se morskih pasa? – Jako, zaobilazim ih čak i u akvariju.

Volite li banane? – Zapravo ne, ali jedem ih zato što ih je lako jesti, ne treba ih kuhati.

Koja vam je najbolja domaća TV emisija i zašto? – TV kalendar, a od serijala – “Odmori se, zaslužio si”. Volim staru školu HTV-a jer poštujem zanat.

Koliko dugo možete izdržati pred televizorom gledajući reality show? – Bez posljedica za mentalno zdravlje oko 15 minuta, nakon toga osjećam neugodu u predjelu malog mozga.

Što je tajna dobrog scenarija? – Nisam lud da vam to kažem. Pa od čega bih onda živio ako svi nauče pisati…

Jeste li strog profesor svojim studentima na Akademiji dramskih umjetnosti gdje predajete pisanje scenarija? – Svi su mirni i tihi, ali nadam se ne zbog mene.

Sana Vitas

Linker
01. svibanj 2024 21:49