GLAZBENI TROJAC

Bregović, Huljić i Grašo - muški tulum na Jahorini

Kad se na jednom projektu okupe poznati glazbenici poput Tončija Huljića (49), Goran Bregović (60) i Petra Graše (34), za vjerovati je da će rezultat biti zanimljiv i neobičan. Pogotovo zato jer novi solo album Tončija Huljića provokativnog naslova “Ka hašiš”, kojem je Bregović glazbeni producent i aranžer, a Grašo pjeva, nema baš nikakve veze s njihovim dosadašnjim glazbenim opusom.

Tonči Huljić svoj novi uradak opisuje kao “malomišćansku crnu komediju felinijevskog ugođaja”, a ta gorko-slatka, zafrkantsko-anarhistička mediteranska priča, koja je počela prije gotovo tri godine u beogradskom studiju Gorana Bregovića, nedavno je dovršena na Jahorini ponad Sarajeva. Na 1800 metara nadmorske visine, u Bregovićevoj luksuznoj vikendici od četiristo pedeset četvornih metara, trojica glazbenika snimila su vokalni dio albuma, s kojeg će se prvi singl zavrtjeti na radiju u ožujku.

– Zamišljao sam to kao svoj instrumentalni projekt, vidio sam sebe za klavirom kako sviram lijepe melodije, no Goranu se ta ideja nije svidjela. Re­­kao mi je da bi sve to mnogo bolje zvučalo s vo­kalima, a onda je još predložio i prateći bend – glazbenike na klaviru, mandolini, mandoli, tubi i bubnjevima. Zvuči suludo! Pravo svetogrđe! – po­­mi­slio sam tada i – pristao. Bend smo nazvali Mad­­re badesha, što prema Ričniku velovaroškeg Splita znači “nadstojnica samostana”, a u tamošnjem slengu “svakom loncu poklopac”. Iako ljudi o me­­ni misle da sam strog i ozbiljan tip, ja sam, zapravo, u duši zafrkant i sretan sam što mi je Goran pomogao da se ohrabrim i pokažem svijetu svoje pravo lice – priča Tonči Huljić, koji će trodnevno snimanje na Jahorini pamtiti po sjajnoj atmosferi i maloj nezgodi s automobilom.

Nakon što je, naime, u Konjicu do vrha natočio gorivo u rezervoar svog range rovera, ono se na temperaturi od -19 smrzlo. Automobil je ostao zarobljen u snijegu pa su ga morali odšlepati u Sarajevo na popravak. No, to nije pokvarilo druženje trojice glazbenika. U stankama snimanja u improviziranom studiju, koji se nalazi u tornju Bregovićeve planinske vile – luksuznog zdanja sa šest spavaćih soba, malom teretanom i bazenom – prijatelji su uživali u vinu i razgovoru. Iako su se okupili zbog posla i većinu vremena proveli radeći, atmosfera je bila vrlo opuštena, a Goran Bregović se pokazao kao izvrstan domaćin. Svoje je goste odveo na večeru u obližnji restoran Rajska vrata, gdje su uživali u srnećem gulašu s domaćom palentom i finim narescima. Sutrašnji ručak bio je u Kolibi Rajska dolina, a na jelovniku su bile sarme, ćevapi, ražnjići, kobasice… Za skijanje nije bilo vremena, no nitko zbog toga nije previše žalio. Glazba je bila glavna tema razgovora, a Goran Bregović otkrio nam je da prvi put producira album jednog skladatelja.

Kristinka Šćavina

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Sve o novom projektu Tončija Huljića te o muškom druženju na Jahorini pročitajte u tiskanom izdanju Glorije (br. 836) ili se pretplatite na PDF izdanje .

Linker
06. svibanj 2024 08:26