EKSKLUZIVNO: TINA TURNER

Budizam mi je donio mir

Napisala Marijana Marinović Snimio Petar Jurica

Kad je s prvim taktovima pjesme “Whatever You Need” legendarna američka pjevačica Tina Turner prošli petak, 18. svibnja, zakoračila na pozornicu, 500 dotjeranih uzvanika u velikoj dvorani londonskog Prirodoslovno-povijesnog muzeja oduševljeno je zapljeskalo. Dame u toaletama i gospoda u smokinzima izdvojili su za ulaznicu čak 30.000 funta (oko 330.000 kuna) da bi na humanitarnom Caudwellovom Children Ballu, na kojem su se prikupljala sredstva za pomoć siromašnoj britanskoj djeci, uživali u nastupu 67-godišnje rock’n’roll bake i osmerostruke dobitnice Grammyja.

Premda je prije sedam godina “odradila” zadnju turneju, više ne snima albume i samo ponekad održi privatan koncert, za Tinu Turner se nikako ne može reći da ju je odlazak u mirovinu – umirio. Ona, naprosto, pršti od života i energije, odijeva se mladenački, pa je tako i za ovaj ekskluzivni 50-minutni nastup promijenila dvije crne Chanelove kombinacije: kožnate hlače s majicom te haljinu s jaknicom. A izvedba svake pjesme – među kojima su bile “The Best”, “Private Dancer”, “Proud Mary” i “Stay Together” – bila je popraćena i Tininim temperamentnim plesnim nastupom, što je izazvalo takvo oduševljenje da su neki uzvanici zaplesali na stolcima. Među gostima na humanitarnom balu, koji je počeo aukcijom raznih vrijednih predmeta (ferrari se prodavao za 350.000 funta, dijamantna ogrlica za 125.000 funta i sedmodnevni odmor u Africi za 90.000 funta), bili su i Chris Tarrant, britanski voditelj kviza Tko želi biti milijunaš, David Gest, američki TV producent i bivši muž Lize Minnelli, te članovi skupine Boyzone.

Kremenko-party

U dvorani u kojoj je nastupala Tina Turner sa svojih pet pratećih pjevačica i plesačica, među kojima je bila i 35-godišnja Riječanka Ivona Brnelić, bili su postavljeni stolovi za deset osoba, a nad svima je “bdio” kostur dinosaura. Upravo zbog eksponata iz stalnog muzejskog postava, koji nije bilo moguće seliti, organizatori priredbe odlučili su da dekoracija prostora bude u stilu crtića “Obitelj Kremenko”. Tako su stolnjaci bili tigrastog uzorka, hostese su se šetale u suknjicama i topićima u stilu kamenog doba, a uzvanici su na aukciji umjesto pločica s brojem, licitirali podižući – kosti.

– Moram čuvati svoje kosti – našalila se slavna Tina Turner kad smo je na ekskluzivnom razgovoru za Gloriju upitali u čemu je tajna njezina dobrog izgleda i vitke linije: – Blagoslovljena sam. Nikad nisam imala problema s težinom. Pazim što jedem, ali imam i dobar metabolizam. Živim i po načelima budizma te svakodnevno meditiram, zahvaljujući čemu sam našla unutarnji mir. A najvažnije od svega, sretna sam – otkrila je pjevačka legenda, koja je od 1960. do danas prodala čak 150 milijuna singlica i albuma. Nakon turbulentnog braka s pjevačem Ikeom Turnerom, koji ju je u 20 zajedničkih godina tukao i psihički zlostavljao, Tina je pronašla snagu da nastavi dalje solo karijeru. A stabilnost joj već više od dva desetljeća daje skladna veza s Erwinom Bachom, njemačkim producentom koji je od nje mlađi 16 godina. S Tinom Turner razgovarali smo uoči nastupa u londonskom muzeju, dok je s djevojkama iz svoje trupe održavala plesne probe u Music Bank Hireu. Riječ je o kompleksu s vrhunski opremljenim studijima i prostorima za vježbanje, gdje su u isto vrijeme i dečki iz grupe Simply Red imali probna snimanja. Slavna pjevačica dočekala nas je diskretno našminkana, “ispeglane” kose i nasmiješena, odjevena u tamni jednodijelni kombinezon, najvjerojatnije svog omiljenog kreatora Giorgija Armanija.

Iako je dosad javno priznala samo plastičnu operaciju grudi, njezin izgled – doima se kao da joj nije više od 50 godina – navodi na pomisao da je estetskih zahvata ipak bilo više. Vječno nasmijana, ne prestaje hvaliti svoje najbliskije suradnice. Osobito je, kaže, vezana za Ivonu Brnelić i Švicarku Solange Guenier, koje poznaje osam godina. U ekipi su i Amerikanka Niki Harris, koja već niz godina na turnejama prati Madonnu, njezina sunarodnjakinja Lisa Fischer, prateći vokal Rolling Stonesa i dobitnica Grammyja 1992. za najbolju žensku r&b izvedbu, a najmlađa prema stažu je Francuskinja Djeneba Aduayon, prateća plesačica Robbieja Williamsa. – Okupile smo se u Londonu početkom svibnja da bismo se pripremile za ovaj nastup. Dugo se nismo vidjele, no to se na našem plesu ne vidi, a i Djeneba se odlično uklopila. Svaki dan vježbale smo po četiri sata. Moram priznati da me veseli nastupati, no ipak se ne bih vratila na scenu – otkriva kraljica rock’n’rolla, koja je u Londonu boravila u vlastitoj kući u South Kensingtonu.

Odrasli unuci

Djevojke iz prateće trupe odsjele su u hotelu, a jedino je Ivona Brnelić bila u svom stanu u Londonu. Naime, tamnokosa Riječanka već 16 godina živi u britanskoj prijestolnici, gdje najviše radi kao koreografkinja, a pleše samo s Tinom Turner ili na nekim važnim događanjima, kao što su dodjele MTV-jevih nagrada. Svoje planove da u Rijeci otvori plesnu školu te da pokuša organizirati život na dvije adrese nedavno je priopćila Tini Turner, koja ju je u tome podržala.

– Veseli me svaki uspjeh mojih suradnika, oni su mi poput obitelji i drago mi je kad uspiju ostvariti svoje snove. Ivona je talentirana mlada žena, u koju sam uvijek imala povjerenja i davala joj da koreografira neke moje nastupe – govori pjevačica, koja “umirovljeničke” dane provodi u Zürichu, gdje živi s Erwinom Bachom, a kad se zažele mora i topline, presele se u vilu u Nici.

– Živim mirno, gotovo usporeno, radim isključivo ono što želim i u čemu uživam. Većina ljudi obožava putovanja, a mene su turneje toliko iscrpile da se nikuda ne mičem ako ne moram. Trenutačno me najviše veseli uređivati svoje kuće te za njih kupujem skulpture i umjetnička djela. Volim biti doma te ugošćivati prijatelje i drage ljude – govori Tina Turner, dodajući da joj se sviđa europski način života te stoga tu živi. Iako najviše voli tajlandsku kuhinju, u njezinoj kući kuha – Švicarac. U Ameriku rijetko putuje, a kad ode, najviše se veseli susretu sa sinovima – Craigom, rođenim u vezi sa saksofonistom Raymondom Hillom, te Ronaldom, iz braka s Ikeom Turnerom. Osim njih dvojice, ima i dva posvojena sina, Ikea mlađeg i Michaela. – Moji su sinovi odrasli muškarci, imaju svoje živote i obitelji te se čujemo i vidimo koliko nam to obveze dopuste. Bliski smo, no nemamo potrebu biti jedno uz drugo svake sekunde, što i ne možemo jer živimo na različitim kontinentima. Ponosna sam na svoje dvoje unučadi: unuku su 22 godine i studira, dok je četiri godine mlađa unuka maturantica. I zasad još ne pokazuju interes za glazbu – kaže Tina Turner, za koju su svojedobno tvrdili da ima najbolje noge na svijetu. – Još nosim minice i ne planiram ih tako skoro izbaciti iz garderobe. Volim da su što uže i što kraće – zaključila je pjevačica dodajući da joj je danas u životu najvažnija – ljubav.

Linker
26. travanj 2024 02:04