LADY GAGA

Buntovna i uporna

-Kad pišem pjesme, razmišljam i o odjeći koja će ih pratiti. Želim na pozornici stvoriti tako jaku sliku da će obožavatelji htjeti pojesti i polizati svaki naš dio – kaže američka pop-senzacija Lady GaGa. Ova 23-godišnja Njujorčanka talijanskih korijena, pravim imenom Stefani Joanne Angelina Germanotta, koja nalikuje slavnoj kolegici Christini Aguileri, a provokativnim nastupima i izjavama podsjeća na Madonnu u mladim danima, svojim prvim albumom “The Fame” poharala je svjetske top-ljestvice. Zarazni diskoritam prvog singla “Just Dance” hit je na plesnim podijima i glazbenim postajama, a ovih je dana objavljen i novi singl “Love Game” popraćen spotom u kojemu polugola izvodi vratolomije u autobusu, istodobno se mazi s dvojicom muškaraca i ljubi s djevojkom.

Elektropop starleta, kako su je prozvali zbog glamuroznog stylinga, samosvjesna je talentirana glazbenica koja je skladala sve pjesme za svoj album, za njih napisala i stihove te odsvirala većinu dionica na sintesajzeru. Nakon što je ove godine bila nominirana za nagradu Grammy u kategoriji najbolje dance-pjesme, a konkurencija su joj bili Madonna, Rihanna i duo Daft Punk, glazbenica nastavlja osvajanje brižljivo osmišljenim izgledom i nastupom.

Duga plava kosa – odnosno duge plave perike – s velikom mašnom od kose ili plastike, raznobojni korzeti i vruće hlačice, jak make-up i velike crne naočale usred noći zaštitni su znak pjevačice čiji su idoli, kako priznaje, modna dizajnerica Donatella Versace te pjevači David Bowie i Freddie Mercury. Upravo je po pjesmi “Radio Ga Ga” Freddieja Mercuryja, odnosno grupe Queen, Lady GaGa uzela svoje umjetničko ime. Za svoj futuristički diskostil većinu odjeće ona sama dizajnira, u suradnji s grupom mladih (svi imaju manje od 26 godina) i neafirmiranih stilista koje je pod nazivom Haus of GaGa okupila oko sebe.

Ozbiljan razgovor s tatom

– Oduvijek sam zabavljač. Privlačili su me rock, pop i kazalište, a kad sam otkrila grupu Queen i Davida Bowieja shvatila sam da sve to troje mogu objediniti. Freddie Mercury i David Bowie za mene su ikone umjetnosti, zbog svog nastupa, stava, izgleda, svega. Želim biti kao oni – govori pjevačica koja je od malih nogu željela biti zabavljačica.

Sama je s četiri godine naučila svirati na obiteljskom glasoviru, a s 13 je napisala svoju prvu baladu i uglazbila je. Njen ekscentrični stil nije se slagao sa strogim katoličkim režimom privatne škole časnih sestara Svetog Srca Isusovog na Manhattanu koju su pohađale i sestre Hilton. Buntovna i provokativna, sa 17 godina uspjela se upisati u slavnu umjetničku školu Tisch pri Sveučilištu New York, no buran noćni život i povremeno drogiranje umalo ju je uništilo. Naime, želeći se osamostaliti, unajmila je stan i našla honorarni posao u jednoj glazbenoj tvrtki, a noću je nastupala s transvestitima i kao go-go plesačica u poznatim njujorškim klubovima, gdje se u međuvremenu proslavila dance-pjesmom “Beautiful Dirty Rich”. Iako priznaje da je tada pronašla sebe kao umjetnicu i shvatila što želi, kaže da je ključni trenutak bio kad ju je otac suočio samu sa sobom, shvativši da se drogira. –

Nikad nismo pričali o drogi, no jedan dan, dok sam bila pod njenim utjecajem, rekao mi je: “Zafrkavaš se sa svojim životom, dijete. Želim ti samo reći da ćeš, nastaviš li ovako, izgubiti sve prijatelje, i sadašnje i buduće”. To me otrijeznilo – govori Lady GaGa koja je toliko željela uspjeti da je čak dežurala ispred studija Def Jam produkcije čekajući da susretne glazbenog producenta L. A. Reida.

Trud joj se, očito, isplatio, jer je preko njega lani potpisala ugovor s izdavačkom kućom Interscope te napisala nekoliko pjesama za njihove izvođače, među njima i za grupu Pussycat Dolls s kojima trenutno nastupa na svjetskoj turneji. – Pisanje pjesama je kao hodanje s više muškaraca istodobno. Svakog odvedeš u isti restoran da vidiš uklapaju li se i onda odlučiš koji ti više odgovara. Ne želim trošiti vrijeme na muškarca koji ne voli pametne žene. Muškarac iz mojih snova mora biti pametniji od mene. Na žalost, mislim da su s tim “kvalifikacijama” na svijetu samo jedan ili dvojica njih – objašnjava pjevačica koja je neko vrijeme izlazila s hip hop glazbenikom Akonom, ali je u posljednje vrijeme sama. To ne čudi – s obzirom na njenu izjavu.

Sanja Renić

Linker
29. travanj 2024 01:31