TURSKA U LISINSKOM

Burhan Öcal: Inspiraciju crpim na Istoku i Zapadu

Ljubitelji turske kulture doći će na svoje 4. travnja u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kad će tamo nastupiti jedan od najboljih svjetskih perkusionista i multiinstrumentalista Burhan Öcal, uz Istanbul Oriental Ensemble, najpoznatiji turski world music bend.

Burhan Öcal je rođen u 1959. u turskom gradu Kirklareliju u Trakiji, regiji koja je dala mnoge poznate romske glazbenike. Glazbom se bavi od ranog djetinjstva, i već je sa šest godina počeo nastupati po kavanama. Veliki su utjecaj na njega imali njegovi roditelji glazbenici, otac koji ga je učio svirati razne perkusijske instrumente i majka preko koje je upoznao vokalnu religijsku glazbu.

Glazbenik koji već više od 30 godina živi na relaciji Zürrich – Istanbul spaja svojom glazbom spaja istok i zapad, i ruši kulturne granice. Ovoga će nas puta Burhan Öcal i Istanbul Oriental Ensemble povesti na put kroz bogatu povijest kultura anatolijske zaravni, orijentalnu mistiku i dvorove turskih sultana.

Prvi put ste u Zagrebu odrzali koncert prije 10 godina, u kakvoj vam je uspomeni otao taj posjet Hrvatskoj? Koncert je bio jako dobar. Zagreb je prekrasan grad, i nadam se ćemo ga ovoga puta imati priliku bolje upoznati.

Kako je nastao Istanbul Oriental Ensemble i koji je njegov repertoar? Nastao je prije više od 20 godina s namjerom da se Europa upozna s tradicionalnom osmanskom dvorskom glazbom. Današnji je repertoar nešto drukčiji, uglavnom se oslanjamo na istanbulske instrumentalne groovy zvukove i ponekad izvodim pjesme o Istanbulu.

Već godinama živite na relaciji Zürrich – Istanbul, kako je živjeti između dva različita svijeta, Istoka i Zapada? S jedne je strane teško, a s druge puno dobivate. To je jako dobro za moj rad jer crpim inspiraciju na dva vrela. Pripadam i jednom i drugom svijetu, i cijeli sam svoj život proveo živeći istovremeno u oba.

Koji vam je grad najdraži na svijetu? Zürrich. To je najsigurniji, najudobniji i najzgodniji grad za život na svijetu.

Na žalost, zgodni je 54-godišnjak je na pitanje da li mu je srce trenutačno slobodno, odgovorio negativno.

Maja Kuzmanović

Linker
29. travanj 2024 15:25