OČEKIVANI DOBITNICI

Cate Blanchett, Matthew McConaughey i 12 godina ropstva osvojili Oscara

Cate Blanchett očekivano je dobila svog drugog Oscara za glavnu žensku ulogu u filmu Blue Jasmine, a Matthew McConaughey za glavnu mušku ulogu u filmu Dobri dileri iz Dallasa, što se također očekivalo.

Najbolja sporedna glumica je Lupita Nyong’o koja je dobila prvog Oscara i to za svoju prvu ulogu koju je odigrala u filmu 12 godina ropstva, a svog prvog Oscara dobio je i Jared Leto koji je nagrađen za mušku sporednu ulogu u filmu Dobri dileri iz Dallasa.

Najboljim filmom proglašen je 12 godina ropstva što je donijelo i prvog Oscara Bradu Pittu koji je producent ovoga filma.

Zlatni kipić za režiju dobio je Alfonso Cuaron koji je među inima zahvalio i Sandri Bullock nazvavši je dušom i srcem filma i jednom od najboljih osoba koje je upoznao, što je glumici izmamilo suze na oči.

Film Gravitacija pokupio je najviše zlatnih kipića, njih 7, između ostalog za specijalne efekte, montažu, zvuk i fotografiju.

Počasnog Oscara dobila je Angelina Jolie (38) koja je u suzama rekla kako bi njena majka bila ponosna da je živa jer joj je uvijek govorila da čini stvari koje su značajne i koje imaju smisla. I stoga ih ona i čini – izgovorila je u suzama.

Nagrađeni glumci održali su emotivne govore pa je tako Matthew McConaughey zahvalio Bogu nazvavši ga svojim prijateljem, zatim ocu koja ga je naučio da bude muškarac, majci, supruzi i djeci.

Jared Leto zahvalio se svojoj majci koja ga je rodila dok je još bila tinejdžerica, sama odgojila njega i brata, te ih naučila da se bore za svoj san. Lupita Nyong’o u istom tonu zaključila je u svom govoru da bez obzira odakle ste možete uspjeti.

Linker
17. travanj 2024 01:52