NEPODLOŽNA TRENDOVIMA

Četvrt stoljeća dizajnerskog rada Loredane Bahorić

Teže je nagovoriti Loredanu Bahorić da napravi reviju, nego pomaknuti piramide – priča se u modnim krugovima o 56-godišnjoj dizajnerici. Ali, eto, piramide se nisu morale pomicati, a Loredana je u čast 25. rođendana svog kultnog brenda Charlie napravila spektakularnu reviju s najnovijom kolekcijom Breathless.

Svoju je modnu viziju i vječitu inspiraciju morem rodnog Šibenika pretočila u dvadeset bijelih, transparentnih i avangardnih modela. Na samoj reviji, uz snježnobijele komade od muslina, organze i bijele kože, manekenke su nosile i neke vintage stvari iz Loredaninih prijašnjih kolekcija te pet zimskih crnih modela iz kolekcije zima 2013. Smisao ove mješavine kolekcija je, kaže dizajnerica, pokazati kako je odjeća Charlie Design svevremenska, nosiva bez obzira na sezonu i, što je najvažnije, da nije podložna trendovima.

A takva, nepodložna trendovima, je i sama Loredana. U četvrt stoljeća dizajnerskog rada (prvi Charlie otvorila je 1987. u Šibeniku) Lori je, kako je prijatelji i obitelj zovu odmila, stekla i mnoge pohvale za svoj osobni stil, zbog kojeg je na glasu kao jedna od najbolje odjevenih Hrvatica.

– Obožavam filmove i uz njih se najbolje opuštam, a pogotovo crno-bijele, poput “Građanina Kanea” i “Bulevara sumraka” te Oscarom nagrađenog “Artista”. Volim i kada u pozadini svira dobra glazba, recimo kompilacija Hotel Costes, “Imagine” Johna Lennona, “Perfect day” Loua Reeda – kaže Loredana koja je ovaj filmski i glazbeni crno-bijeli svijet uselila i u svoj ormar.

Zapravo, u sobu na prvom katu svoje potpuno bijele kuće na zagrebačkom Ksaveru. Ondje, uvjerili smo se, na vješalicama i policama stoji isključivo crna i bijela odjeća, obuća i modni detalji. I to uglavnom s etiketom Charlie Design. Posebno, pak, mjesto ondje imaju crne jakne od mekane kože, koje Loredana voli kombinirati za svakodnevne, ali i svečane trenutke. Iako je u mladosti, posebice 80-ih kada se bavila manekenstvom, nosila odjeću jarkih boja, nakon što je rodila sina Tomislava prešla je na monokromatske kombinacije.

– Kad se jednom uvučete u crnu, teško se iz nje izvući. Shvatila sam da je crna najsigurnija modna baza jer se lako kombinira i uvijek izgleda elegantno. U ormaru nemam brdo odjeće niti se moram zamarati što se s čime najbolje slaže. Kod mene sve ide uz sve – kaže dizajnerica, koju se ljeti često može vidjeti i u bijelom. Bijelo voli kombinirati s traperom i nikada, ali baš nikada, ne nosi štikle.

Osim po stilu koji ne izlazi iz mode, Lori ćete moći prepoznati i po njezina dva zaštitna znaka: crvenom mat ružu i tamnosmeđem bobu. Loredana, kao uvjereni minimalist u svim područjima života, ne opterećuje se previše ni “ženskim stvarima”.

– Osim ruža i kreme, na lice ne stavljam ništa. Čak ne koristim maskaru ni puder. Operem kosu i to je to – tihim i smirenim glasom govori Loredana, koja je usto i zakleti protivnik estetskih zahvata. Svoje tijelo i duh, kaže, drži u balansu redovitim odlascima na jogu i obiteljskim načinom života uz supruga Branka i sina Tomislava, koji je krenuo majčinim dizajnerskim stopama.

Napisala Anita Vučinić Naprta

Linker
26. travanj 2024 23:10