AUSTRALSKI THOR

Chris Hemsworth: Svaki dan tražim nove izazove

Bude li za dvadesetak godina pravio inventuru svog života, australski glumac Chris Hemsworth s osmijehom će se sjećati 2012. Ne samo zato što je u njoj kao 28-godišnjak postao svjetski poznat zahvaljujući ulogama u holivudskim visokobudžetnim spektaklima “Osvetnici” i “Snjeguljica i lovac” već i zato što je prvi put postao otac. Njegova supruga, sedam godina starija španjolska glumica Elsa Pataky , s kojom je u braku od 2010., 11. svibnja rodila je kćer Indiju.

– Volimo zemlju, a i sviđa nam se ime – objasnili su ponosni roditelji neobičan izbor imena za kćer. A 191 centimetar visoki Australac odmah je priredio dvostruko slavlje: uz rođenje kćeri, slavio je i uspjeh “Osvetnika” u kojem glumi Thora. Taj je akcijski spektakl u prva dva tjedna zaradio više od milijardu dolara. U kina će 31. svibnja doći i “Snjeguljica i lovac”, modernizirana verzija bajke o princezi koja se protiv Zle kraljice bori s mačem u ruci i šačicom odanih vojnika iza sebe, a njih predvodi upravo lovac kojeg glumi Hemsworth.

Možemo ga gledati i u hvaljenom hororu “Koliba u šumi”, potkraj godine vidjet ćemo ga u akcijskom filmu “Red Dawn”, a u 2013. glumit će Jamesa Hunta, britanskog vozača Formule 1 u filmu “Rush” oskarovca Rona Howarda. Doista impresivan niz za glumca koji je zanat pekao u australskim sapunicama “Neighbours” i “Home and Away”. Takav strelovit uspjeh mnogima bi udario u glavu, no odrastanje u Melbourneu, u skromnoj obitelji profesorice engleskog Leonie i socijalnog radnika Craiga Hemswortha, naučilo je Chrisa da uvijek ostane čvrsto s nogama na zemlji. Uostalom, kad bi se i umislio, njegova braća Luke i Liam, glumci kao i on, brzo bi ga spustili na zemlju.

Na intervju u losanđelskom klubu Bel Air Bay došao je s osmijehom na licu i opušteno odgovarao na sva pitanja. Razgovor smo vodili neposredno prije rođenja kćeri, pa je očinstvo bilo i naša prva tema.

Koliko će roditeljstvo promijeniti vaš život? – Uzbuđen sam što ću postati otac. Već prije nekoliko mjeseci počeo sam čitati knjige o odgoju djece i znam da ću uživati u ulozi tate. Imam nećake i obožavam se igrati s njima. Roditeljstvo je izazov koji rado prihvaćam.

Koje ćete bajke čitati kćeri? – Čitat ću joj “Snjeguljicu”, ali sumnjam da ću joj dati da gleda ovaj film. Kao dječak nisam volio bajke, mnogo su me više privlačile priče kao što su “Gospodar prstenova”. Nekako predosjećam da će se to sviđati i mom djetetu.

Kako je bilo snimati s dvije holivudske ljepotice, Kristen Stewart i Charlize Theron? – Sjajno. One su različite, no obje imaju osobinu koja krasi sve velike glumce: izuzetno su znatiželjne. Sve će napraviti za ulogu koja im se sviđa, spremne su na eksperimentiranje i ne boje se izazova.

Hoće li se snimati nastavak “Snjeguljice i lovca”? – Studio bi htio da snimimo trilogiju, ali sve će ovisiti o uspjehu prvoga filma. Ne bih imao ništa protiv toga.

Bojite li se nečega u životu? – Užasno se bojim da će mi sve u životu postati dosadno. Ne želim zaglaviti u poslu koji ne volim i raditi nešto što mi nije izazov. Želim svaki dan pronalaziti nove izazove, a ne ponavljati ono što sam već toliko puta napravio.

Jeste li na početku karijere mislili da ćete biti ovako uspješni? – Nadao sam se da će tako biti. No, tada sam bio naivan. Kad sam završio srednju školu, razmišljao sam samo o tome da odem u Hollywood i postanem glumac. Srećom, dobio sam ulogu u serijalu “Home and Away”, što mi je pomoglo da upoznam profesiju i preživim početničke pogreške. Ni danas ne znam sve tajne zanata, nego i dalje učim i pokušavam postati što bolji. Znam samo da uživam biti ispred kamere.

Koliko vas je život u Americi promijenio? – Uživam u Americi, ali i dalje sam pravi Australac: opušten, sklon dobroj zabavi, lud za sportom… Nema tu velikih promjena.

Koliko ste dugo morali vježbati da biste postali dovoljno mišićavi za ulogu Thora? – Dvije sam godine neprestano dizao utege i jeo goleme količine hrane. No, onda sam shvatio da sam ipak pretjerao, pa sam šest mjeseci samo trčao i vježbao boks te počeo paziti što jedem. Ne želim glumiti samo mišićave junake, nego i drukčije uloge. Prije nikada nisam ni pomišljao na dijetu, no sada biram zalogaje i, moram priznati, to mi se ne sviđa previše. Dijete su pravi pakao. Ne mogu prestati razmišljati o hrani, sanjam je, ponašam se poput ovisnika u apstinenciji… Zato i pokušavam kondiciju održati vježbanjem i raznim sportovima, a mnogo manje odricanjem od hrane.

Jeste li s fizičkom snagom dobili i veće samopouzdanje? – Zapravo je situacija posve drugačija. Dok sam se pripremao za Thora, neprestano sam vježbao, ali svaki put kad bih se pogledao u ogledalo, pomislio bih: “Baš si jadan. Ovo neće funkcionirati”. Uzeo bih strip u ruke, pogledao nacrtanoga Thora i znao da nikada ne mogu biti nabildan poput njega. Mišići su mi postali opsesija, koliko god vježbao, nisam bio zadovoljan izgledom. Sada sam malo smršavio i nisam više toliko mišićav, pa mi se iz sadašnje perspektive čini kao da gledam glumca koji je samopouzdanje pokušavao nadoknaditi mišićima.

Je li teže dobiti ili izgubiti kilograme? – Teže ih je skidati. Kad sam dobivao mišiće, barem su me hranili.

Izmjenjujete li sa suprugom iskustva s dijetama? – Ona ima mnogo više iskustva s dijetama. S vremena na vrijeme znam pokleknuti, pa posegnem za krafnom, no ona me samo strogo pogleda i zapovijedi mi da ni ne razmišljam o njoj.

Vi ste iz Australije, žena iz Španjolske, a živite u Los Angelesu. Kako će izgledati odgoj vaše kćeri? – Vjerojatno će uvijek biti s nama kad nekamo budemo putovali. Kao klinac sam često putovao s roditeljima, i to sam obožavao. Upoznao sam divna mjesta i nikada se nisam bojao odlaska u nepoznati dio svijeta, a nadam se da će se tako osjećati i moja kći. Bez obzira na to živite li u australskom gradiću ili u Los Angelesu, recept za odgoj djece je uvijek jednak – morate ih samo mnogo voljeti.

Hoćete li s kćeri komunicirati na oba jezika? – Naravno, samo što ću ja tu biti malo zakinut jer još nisam naučio španjolski. Supruga mi stalno govori da ga moram početi ozbiljnije učiti jer će sva naša djeca znati španjolski. Ne želim biti jedini u obitelji koji nema pojma o čemu se govori u našoj kući. To mi je dobra motivacija.

Kako se sporazumijevate s punicom? – Na nekoj čudnovatoj kombinaciji engleskoga i španjolskog. Kad nam dođe u posjet, to najčešće izgleda tako da ona obavlja sve po kući, a ja sjedim posramljen jer sam beskoristan. No, već sam naučio nekoliko riječi, mogu naručiti kavu, a, što je najvažnije, tečno mogu izgovoriti: “Si, si, claro mi amor” (Da, da, naravno, ljubavi moja). To me uvijek izvuče iz nevolje.

Razgovarao Josip Jurčić

Linker
13. svibanj 2024 02:10