DVOSTRUKI LAUREAT

Christoph Waltz: Bilo bi uzbudljivo dobiti crnog Papu

Christoph Waltz (56), dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu za “Odbjegli Django” u govoru zahvale najprije se osvrnuo na svoje konkurente, a potom počeo hvaliti Quentina Tarantina suradnji s kojim duguje novi zlatni kipić nakon “Nemilosrdnih gadova”.

– Hvala vam gospodine De Niro, gospodine Arkin, Hoffman i Jones, izražavam vam svoje poštovanje. Moje neograničene zahvale idu liku dr. Kinga Schultza. To je, dakako, zahvala autoru njegova nadahnjujućeg svijeta – Quentinu Tarantinu. Sudjelovali smo u putovanju junaka, a taj je junak Quentin. Prešli smo planinu, ubili zmaja i prošli kroz vatru jer ih se ne bojimo. Posudio sam riječi svoga lika, nisam mogao odoliti – rekao je Waltz, nabrojavši i preostalu ekipu filma “Django Unchained” te svoje prijatelje Jeffa Dashnawa i Billa Clarka koji su mu, kaže, spasili glavu.

Nakon što je preuzeo Oscara, Waltz se obratio okupljenim novinarima. Kako se osjećate? – Pogodite. Ovo se dogodilo prije sedam minuta. Bio sam na istom popisu s nekim od najboljih glumaca današnjice poput Roberta De Nira, Alana Arkina, Tommyja Lee Jonesa i Philipa Seymoura Hoffmana. Kako se čovjek osjeća kada njegovo ime izgovore u takvom društvu? Žao mi je, ali to ne mogu opisati.

Ovo je drugi Oscar za najboljeg sporednog glumca koji ste dobili surađujući s Quentinom Tarantinom. Jeste li pričali i o trećem filmu? – Ne. Kao što sam rekao, ovo se dogodilo prije sedam minuta. Nekako sam propustio trenutak da ga žicam za novu ulogu.

Što vam kao Europljaninu znači da ste dobili Oscara za vestern, koji je najviše zaradio u američkim kinima? – Ja sam samo glumac, nisam računovođa. Obožavam ovaj film i to ne zato što je najviše zaradio. Obožavam ovaj film jer je veličanstven, uzbudljiv dio zabave s jasnom porukom. Zato mi je drago da je postao popularan, a uspjeh u kinima to znači. Ali briga o novcu, oprostite, ali ja se bavim drugim poslom.

Jeste li imali pripremljen govor? – Razmišljao sam što bih trebao reći na pozornici, jer ne bi bilo dobro da izađem na pozornicu, gleda me milijardu ljudi, a ja ne znam što bih rekao. Dakle, nisam pripremio govor, ali znao sam što ću govoriti.

Film govori o rasizmu. Što kažete na mogućnost da dobijemo prvog crnog Papu? – Bilo bi to uzbudljivo, ali ja nisam rasist. I zato me nije briga hoće li Papa biti crnac ili bijelac.

Linker
25. travanj 2024 18:09