STARA ŠKOLA

Christopher Plummer: Uvijek sam bio zločesti dečko

Christopher Plummer (82) postao je noćas najstariji dobitnik Oscara u povijesti. Svoj prvi zlatni kipić čekao je toliko dugo da je pri preuzimanju primijetio kako je znameniti vitez od njega stariji svega dvije godine jer je jutros dodijeljen 84. put. Poslije dodjele odgovarao je na pitanja novinara na press konferenciji.

Kakav je osjećaj biti najstarijim dobitnikom? – Ma to nije istina. Mislim da je Charlie Chaplin imao 83 kada je dobio počasnoga, nije li? I počasni Oscar je Oscar, nadam se. Nisam siguran… U svakom slučaju osjećam se prilično dobro.

Bilo je vrlo romantično kako ste supruzi zahvalili što Vas je spasila. Na što ste točno mislili? Recite nam nešto o njoj. – Mislim da je vrlo jasno na što sam mislio. Ja sam zločesti dečko i bio sam zločest cijeloga života, a ona me uvijek vraćala u red. Divno je što je to činila.

Koliko Vam općenito znače nagrade? Jesu li one šlag na torti Vaše karijere? – To je odlično rečeno. One su upravo to, šlag na torti, i divno je biti prihvaćen jer tada znate da iza užitka rada pred publikom stoji prihvaćanje vašeg zalaganja. Svaki dan izmišljaju nove nagrade i teško ih je sve popratiti, pa sam se i sam često rugao s njima, ali osjećaj je ipak dobar.

Akademija je više puta nagradila straight glumca za gay ulogu. Mislite li da to ukazuje na dvostruka mjerila publike koja u stvarnom životu podržava gay glumce, ali na ekranu želi gledati one koji su straight? – Mislim da su glumci svi isti, bili gay ili straight. Gay glumac može prekrasno utjeloviti straight muškarca i obratno. Ljepota glume je upravo u tome da poništava spolne i rodne razlike, predrasude i nesporazume.

Označava li ova nagrada za Vas neki novi početak? – Pa riječ je o određenoj obnovi, ali ne baš o početku. Nagrada me napunila energijom i nadam se da mogu raditi ovaj posao još desetak godina. Umrijet ću na setu ili na kazališnim daskama. U ovoj profesiji, hvala Bogu, nema mirovine.

Tko Vam je najdraži glumac u povijesti? – Mnogo ih je. Dok sam odrastao mnogo sam gledao francuske filmove jer sam živio u Quebecu i divio sam se Pierreu Brasseuru, Lewisu Gilbertu i nekim kazališnim glumcima koji su snimali i filmove. Neki glumci iz klasičnog Hollywooda također su me nadahnjivali, a u novije vrijeme dojmila me se nova škola glume kakvu je širio Marlon Brando. Sve te promjene koje sam proživio utjecale su na mene.

Volite li svog muškarca Oscara? – Pa ako je gay, naravno.

Linker
26. travanj 2024 01:13