ANIMAFEST

Crtići osvajaju Zagreb

U zagrebačkom kinu Europa održano je svečano otvorenje Animafesta, 19. festivala animiranih filmova, koji ove godine traje od 2. do 7. lipnja, na dvjema lokacijama: Movieplex kinu u Centru Kaptol te kinu Europa.

– Ovogodišnji dugometražni Animafest zapravo je puno sličniji kratkometražnim izdanjima po količini programa. Veći je program filmova izvan konkurencije, autorskih retrospektiva, zatim imamo program filmova za djecu edukativnog karaktera, pitching forum i goste koji su vrlo atraktivni pošto rade velike, a ne male filmove – izjavio je uoči otvorenja umjetnički direktor festivala Krešimir Zimonić.

U bučnoj i veseloj atmosferi prije projekcije dugometražnog filma „Život bez Gabrielle Ferri“ proslavljenog estonskog autora Priita Pärna, koji je u društvu supruge Olge, suautorice filma, bio i glavni gost večeri, uživali su svi ljubitelji animiranih uradaka.

Prije samog početka prepunu dvoranu kina Europa pozdravile su organizatorice Dana Budisavljević i Olinka Vištica, koje su uvele publiku u raznovrsne festivalske sadržaje. Njihov nastup bio je popraćen projekcijom animiranih likova: oni su tijekom uvodnog govora „plesali“ na njihovim bijelim majicama. Neodoljivi animirani likovi pokazani na otvorenju poznati su vjernoj festivalskoj publici iz filma „KFJG No.5“, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade publike, Alexea Alexeeva, još jednog od brojnih gostiju i autora dviju festivalskih špica.

Nakon projekcije filma „Život bez Gabrielle Ferri“ – zahtjevnog i nadrealističkog ostvarenja u kojem se kroz prizmu autorovog specifičnog crnog humora i ironije dekonstruira strastveni odnos jednog para – gosti festivala nastavili su zabavu u klubu Apartman.

Pogledajte kako je izgledala atmosfera na otvorenju te poslušajte riječi preporuke organizatora. Informacije o programu i popratnim zbivanjima možete naći na službenoj stranici Animafesta.

Gordana Kolanović

Linker
23. travanj 2024 08:33