MOJ NAJLJEPŠI BOŽIĆ

Danijela Martinović: Bila sam predvodnica božićnih vragolija

– Odrasla sam uz dva brata i sestru, ali uvijek sam nekako ja bila predvodnica naših iznenađenja roditeljima – otkriva 42-godišnja splitska pjevačica. – Za jedan Božić stvarno smo pretjerali. Kako je mama uvijek pekla kolače tri tjedna uoči Božića, slagala ih je u kutije i držala u svojoj sobi. Mi smo otkrili njezino malo skrovište pa smo svaki dan kradom ulazili u sobu i pomalo čupkali kolače iz kutije. A onda je došao Božić i gosti. Mama je ponosno ušla u sobu i uzela prvu kutiju te je protresla, pa onda drugu, i tako do posljednje kutije… Ali sve su bile prazne. Od šoka nije mogla izustiti ni riječ – govori uz smijeh simpatična Danijela.

– Kasnije nam je priznala da joj nikako nije bilo jasno kako smo mogli pojesti tolike kolače – prisjeća se pjevačica te nastavlja:

– Inače, Božić je blagdan koji smo čekali cijelu godinu. Mama je pripremala ribu, pečenu puricu, teletinu, fritule i svakakve druge specijalitete. Cijeli se dan okretala na gramofonu LP ploča sa zborskim božićnim pjesmama. Bor se kitio na Badnjak. To je bio tatin zadatak, mi smo mu dodavali kuglice i pomagali postaviti jaslice. Vrh je uvijek on stavljao. Za nas je taj čin bio simbol snage i privrženosti obitelji. Navečer smo obavezno išli na polnoćku, a kad smo se vratili kući, navalili bismo na svu onu divotu koju je mama pripremila. Za Božić smo dobivali simbolične darove i za nas je to više bio dan praštanja, pomirenja, mira, sreće, zajedništva – lijepo je završila priču Danijela Martinović o svojim obiteljskim Božićima.

Linker
25. travanj 2024 09:41