PRAVA PRIČA

David Lynch ponovno otac u 67. godini

Legendarni američki modernistički redatelj pretežno nadrealističkog izraza David Lynch (66) u visokoj dobi četvrti će put postati otac. Njegova supruga, glumica Emily Stofle, koju je oženio prije tri godine, u visokoj je trudnoći s djevojčicom, pa je redatelj u ekskluzivnoj dječjoj trgovini Bel Bambini u Los Angelesu već kupio velik broj poklona i potrepština za svoju buduću miljenicu. Poseban naglasak stavio je na ružičaste čizmice i bodije, ali kupio je i dječju sjedalicu za automobil izrađenu od organskih materijala te kravu za jahanje i ljuljanje.

Lynch je autor nezaboravnih djela poput serije “Twin Peaks” te filmova “Eraserhead”, “Čovjek slon”, “Plavi baršun”, “Dina – pješčani planet”, “Divlji u srcu”, “Prava priča”, “Mulholland Drive”, “Lost Highway” i “Inland Empire”, na snimanju kojeg je i upoznao Emily.

Redatelj je već otac troje djece: Jennifer Chambers Lynch rođene 1968. iz braka s Peggy Lentz (razveli su se 1974), Austina Jacka Lyncha rođenog 1982. iz braka s Mary Fisk (razveli se 1987) te Rileyja Lyncha rođenog 1992. iz veze s Mary Sweeney, za koju je oženjen bio tek mjesec dana 2006. godine. Lynch je medije punio i vezom s glumicom Isabellom Rossellini koju je ljubio od 1986. do 1991.

Lynch je za Oscara nominiran tri puta u kategoriji najboljeg redatelja i jednom kao scenarist, dok su njegovi filmovi skupili ukupno 13 različlitih nominacija. Zlatni kipić ipak mu je izmakao, ali zato nisu Zlatna palma (Divlji u srcu) i Zlatni lav (životno djelo). Snolika logika izlaganja lišena pregledne naracije temeljna je odrednica većeg broja Lynchovih djela, ali ne i njegovo jedino stilsko sredstvo.

Linker
28. travanj 2024 06:44