DRAGO PLEČKO

Delicija s klobukom

Do prije dvadesetak godina redovno sam s kćeri i suprugom odlazio brati gljive u šume u okolici Samobora. Smatram se dobrim poznavateljem tih šumskih plodova, no nikad nisam uzeo gljivu za koju nisam bio siguran kojoj vrsti pripada – objašnjava Drago Plečko (57), kemičar i naš najpoznatiji istraživač graničnih područja znanosti, koji se za gljive zainteresirao pišući magistarski rad na zagrebačkom PMF-u.

Tema su mu, naime, bile gljive, odnosno, ot­rovna i halucinogena tvar iz muhare – muscimol. Nakon što je magistrirao, počeo je proučavati i skupljati gljive: tada je znao gdje su u Samoborskom gorju nalazišta blagvi, koje je inače teško pronaći, kada je najbolje vrijeme za sunčanice, koje nazivaju i šumskom teletinom, gdje tražiti vrganje, puhare, puzice, lisičarke, ali i paprenjače, koje ljudi izbjegavaju jer ih zbog crvenih klobuka podsjećaju na otrovne muhare. I treba biti oprezan, tvrdi Drago Plečko, jer te dvije gljive nije lako razlikovati: muhare na klobuku imaju bijele točkice, a paprenjača intenzivno miriše po papru. – Jednako je lako zabuniti se i kod sunčanice: ispod klobuka je prsten koji je kod sunčanice pokretljiv, a kod gljive koja joj nalikuje, ali je otrovna, taj prsten stoji čvrsto priljubljen. Zabuna je moguća i kod vrganja: gorak i nejestivi turek ima gotovo isti klobuk, ali žućkasto-narančasto tijelo i po tome se razlikuju.

Berba na Žumberku

Poznati Samoborac koji svake srijede na Prvom programu HTV-a, u sklopu emisije Zvonka Varo­šanca Dan za danom, obrađuje novosti iz prirodne medicine i neobjašnjive fenomene, iz šumskih bi šetnji donosio sedam-osam različitih vrsta gljiva i od njih bi pripravljao salatu, koja bi svaki put bila drukčija. – Kad je riječ o kuhanju, poprilično sam lijen – ne znam čak ni jaja ispeći – pa je ta salata od gljiva bila jedino jelo koje sam s guštom spremao. Uvijek bih stavio neki drugi začin i malo eksperimentirao s okusima – kaže Plečko, koji je prije 26 godina pre­šao na vegetarijanstvo pa su gljive jedino “meso” koje jede.

No, više ih ne bere sam jer, kaže, otkako ih je prestao intenzivno proučavati, više nije si­guran u svoju stručnost. U gljivama jednako uživa cijela njegova obitelj: supruga Miljenka (46), profesorica psihologije u gimnaziji i psihologinja u županijskom Centru za rehabilitaciju ovisnika, kći Ivana (25), apsolventica povijesti umjetnosti i infor­matologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, te sinovi, školarci Mihovil (16) i Drago (12). Omiljeno im je odredište samoborski restoran Gabre­ku 1929. – Ondje je odličan izbor gljiva, zahvaljujući gazdi Mirku Šintiću, koji je rodom iz Žumberka i onamo svaki drugi dan odlazi u berbu gljiva. A kako je Mirko iskusan gljivar, nikad ne strahujem što mi je u tanjuru – kaže Drago Plečko.

Snježana Dragojević Harapin

18. prosinac 2025 02:00