PRAVEDNIK NA FILMU

Denzel Washington: Zločinci moraju platiti za svoje grijehe

Nakon dvogodišnje filmske stanke, tijekom koje je na Broadwayu glumio u predstavi “Fences” i dobio kazališnu nagradu Tony za najboljeg glumca, 57-godišnji Denzel Washington vratio se pred kamere. U filmu “Sigurna kuća” glumi Tobina Frosta, bivšeg agenta CIA-e, koji se nekadašnjim poslodavcima osvećuje prodavajući njihove tajne. A iako glumi već 35 godina, Washingtonova popularnost ne jenjava: u nedavnoj anketi izabran je za drugog najomiljenijeg američkog glumca – iza Johnnyja Deppa.

Jednako uspješan je i u ljubavi – već je 27 godina u braku s glumicom Paulettom Pearson, koju je upoznao kad mu je bilo 18 godina, na snimanju svog prvog filma, “Wilma”. Par ima četvero djece: Johna Davida (26), Katiju (23) te blizance Oliviju i Malcolma (19). Najstariji sin igra američki nogomet, Katia radi u produkcijskoj kompaniji Quentina Tarantina , Malcolm studira režiju, a Olivija glumu.

Kako ste se pripremali za ulogu bezosjećajnog CIA-nog agenta? – Pročitao sam knjigu “Sociopat u susjedstvu”, pa sam lik gradio prema tim opisima. On jednostavno nema savjest, ne kaje se zbog svojih djela i stalno manipulira drugima. A budući da misli kako su i svi drugi takvi, nikome ne vjeruje. U svoj sam dnevnik upisao da je u agenciji brzo napredovao jer je bio hladnokrvni, savršeni lažljivac. Mogao je ubijati i iskorištavati ljude bez ikakve grižnje savjesti.

Zar ste vodili dnevnik na setu? – Kada sam prije dvije godine na Broadwayu radio predstavu “Fences” s Violom Davis , vidio sam da ona svaki dan nešto upisuje u svoj dnevnik i prisjetio se da sam i ja na početku karijere, kao i neki drugi mladi glumci, vodio dnevnik u koji sam zapisivao svoje bilješke o liku kojeg glumim. Odlučio sam ponovno to raditi. Nisu to velike mudrosti, ali mi pomažu da bolje shvatim svoj lik.

Koliko vam je kao vjerniku teško glumiti zlikovce? – Što se glavnom liku dogodi na kraju filma? Njegovi ga grijesi sustižu. Što se na kraju dogodi Franku Lucasu, dileru droge kojeg sam glumio u “Američkom gangsteru”? Nakon izlaska iz zatvora dolazi kući sam i bolestan. Nitko od nas nije imun na grijehe, ali svi osjećamo posljedice svojih djela. Davno sam shvatio da mi nije bitno što lik radi, već kakvu poruku film nudi gledateljima. Pravi primjer za to je “Malcolm X”, priča o čovjeku kojemu je na najgori način ubijen otac te je mrzio druge, ali je na kraju naučio voljeti ljude. Ulogu sam prihvatio zbog te ljubavi, a ne zbog mržnje.

Znači li to da nikada ne biste glumili lik koji ne biva kažnjen za svoje zločine? – Nikada nisam pristao na takvu ulogu. U filmu “Dan obuke” producenti su htjeli da se ne vidi kako moj lik umire, nego da gledatelji samo čuju vijest na radiju. No, rekao sam da to nije u redu. Glavni lik je negativac i mora platiti za sve svoje zločine, pa zato treba pokazati kako umire pogođen mecima.

Žalite li zbog nekih uloga koje niste prihvatili? – Kada bih žalio zbog nekih odluka, onda bi to značilo da nisam zadovoljan svojom karijerom. A to nije istina. No, moram priznati da sam donio i neke loše odluke. Odbio sam, na primjer, uloge u filmovima “Sedam” i “Michael Clayton”. No, sretan sam jer su u tim filmovima Brad Pitt i George Clooney ostvarili odlične uloge.

Posljednjih godina sve češće glumite uz kolege koji su i dvadeset godina mlađi od vas. Bojite li se da će vas nova generacija zasjeniti? – Ne, to je normalno. U Hollywoodu vole u ekipi zajedno i mlade i stare glumce. Jedini je problem što sam sve donedavno ja glumio mlađe, a sad dobivam ponude samo za starije likove. No, to nije ništa strašno. Morgan Freeman je sedamnaest godina stariji od mene, a koliko vidim, ne ide mu loše. Dakle, još nije vrijeme za mirovinu.

Josip Jurčić

Pročitali ste skraćenu verziju intervjua s Denzelom Washingtonom. U tiskanom izdanju Glorije (br. 892) saznajte i što Denzel misli o filmskim karijerama svoje djece, je li bio zadovoljan partnerom Ryanom Reynoldsom u filmu “Sigurna kuća” i koliko je sam, kao izvršni producent, utjecao na nastanak toga filma, kako nakon dvadeset godina gleda na ulogu u filmu “Malcolm X”, zašto je odbio ulogu u filmu “Sedam” i imponiraju li mu izbori za najseksipilnijeg muškarca svijeta. Možete se pretplatiti i na PDF izdanje .

Linker
19. travanj 2024 05:48