Reuters
PRISJETITE SE

DOBAR, LOŠ, UŽASAN Govori s Oscara koji će ostati zapamćeni

Održati dobar govor nije jednostavno – osobito tren nakon što saznate da ste dobili najprestižniju nagradu u svijetu filma. Neki dobitnici Oscara nikako nisu mogli sakriti emocije pa su njihovi govori naposljetku bili nerazumljivi, dok su se drugi toliko dobro pripremili da su gledateljima djelovali arogantno.

Neki od njih napravili su popis svih osoba kojima moraju zahvaliti pa naposljetku zaboravili spomenuti redatelja, ili pak čak dugogodišnjeg partnera, dok se na drugoj strani nalaze oni koji su zahvalili apsolutno svima.

Iako bi očekivali da će glumci imati odlične govorničke vještine, dodjela Oscara pokazala je suprotno – izdvajamo vam 10 govora zahvale na dodjeli prestižne nagrade koji će ostati zapamćeni, neki jer su bili odlični, drugi jer su bili u najmanju ruku neobični.

Cuba Gooding Jr. osvojio je Oscara za ulogu u filmu Jerry Maguire. Najbolji sporedni glumac na pozornicu je stigao pod dojmom pa kada su mu glazbom poručili da je vrijeme da završi svoj govor, on je samo nastavio zahvaljivati svima po redu i svojim emocionalnim govorom osvojio publiku.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=cnCMqr1QRQw

Emotivan govor Robina Williamsa mnogi smatraju jednim od najboljih govora u povijesti dodjele Oscara – ispunjen emocijom, iskrenošću i začinjen humorom. Robinu je to bio jedini Oscar koji je uspio dobiti i to za sporednu ulogu u filmu Dobri Will Hunting.

Meryl Streep oduševila je svojim govorom kada je nagrađena Oscarom za najbolju glumicu 2012. godine za ulogu u filmu Čelična Lady. Za Meryl je to bio treći osvojeni Oscar pa je već imala zavidno iskustvo iza sebe.

Matthew McConaughey osvojio je prestižnu nagradu zahvaljujući ulozi u filmu Dobri dileri iz Dallasa. Njegov govor je očito dobro uvježban i rijedak je primjer zahvale s razrađenim početkom, sredinom i krajem. Slavni glumac publiku je dodatno osvojio prepoznatljivim “Alright, alright, alright”.

Gwyneth Paltrow 1999. godine dobila je svoj prvi Oscar, a njezin govor ostao je zapamćen po suzama i jecajima. Meryl Streep gledala je iz publike poput zabrinute majke dok je Gwyneth zahvaljivala svima u zgradi i izvan nje.

Večer kada je Angelina Jolie dobila Oscara bila je ispunjena neobičnim događajima – slavna glumica najprije je na crvenom tepihu poljubila brata u usta, da bi nakon toga u zahvali rekla kako je “sada toliko zaljubljena u svog brata”. Naravno, zahvaljujući tome našla se u centru pozornosti, a njezin govor uvršten je među najupečatljivije na dodjeli.

Halle Berry 2002. godine postala je prva crna žena koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Slavna glumica nije mogla sakriti emocije, ali uspjela je održati govor u tom povijesnom trenutku. Iako mnogi smatraju da njezin govor nije bio najbolji, definitivno je jedan koji će ostati zapamćen.

Hilary Swank nije održala loš govor, ali je zaboravila zahvaliti vrlo važnoj osobi – svom suprugu. Nakon što su izgovorili njezino ime, Hilary je strastveno poljubila supruga Chada Lowea, popela se na pozornicu s listom objašnjavajući kako je pripremila popis da slučajno ne bi nekog zaboravila i nakon toga – zaboravila zahvaliti upravo svom suprugu. Više nisu u braku zbog “nepomirljivih razlika”.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=300&v=2zD5L-ja8O0

Redatelju Jamesu Cameronu išlo je sasvim dobro sve do posljednjih deset sekundi kada je odlučio na sav glas objaviti da je on “kralj svijeta”. Mnogi su zbog toga govor redatelja Titanica proglasili vrlo arogantnim.

Linker
16. travanj 2024 12:19