KEANU REEVES

Došao je trenutak odluke za sve nas

Keanu Reeves, 44-godišnji holivudski glumac, najpoznatiji po ulozi čovjeka koji se bori protiv strojeva u filmskoj trilogiji “Matrix”, u novom filmu, “Dan kad se Zemlja zaustavila”, morao se uživjeti u lik iz­vanzemaljca koji dolazi spasiti naš planet, što može učiniti samo ako ubije one koji ga uništavaju – a to su ljudi. Film je prerada istoimenog niskobudžetnog ostvarenja iz 1951., u kojem su autori kroz znanstvenu fantastiku progovorili o tadašnjim hladnoratovskim strahovima Amerikanaca, dok u novoj verziji, koja dolazi u kina 11. prosinca, upozoravaju na opasnost od ekološkog zagađenja koje može uništiti Zemlju.

Reevesu, rođenom u Beirutu, gdje su se upoznali njegovi roditelji, kostimografkinja Patricija Taylor i geolog Samuel Nowlin Reeves, borba za zaštitu okoliša nije ništa novo, jer već dugo sudjeluje u raznim akcijama koje upozoravaju na opasnost od zagađenja, pa je tako, na primjer, s kanadskom rock-pjevačicom Alanis Morissette bio narator u dokumentarcu “The Great Warming” o globalnom zatopljenju.

Jeste li pogledali originalni film prije snimanja nove verzije? – Gledao sam ga još dok sam bio dječak i veoma mi se svidio. Sad sam ga još jednom pogledao i nisam mogao vjerovati koliko ga drukčije doživljavam. I dalje mislim da je vrlo dobar, no tek sam sada shvatio koliko je subverzivan. Kao dijete nisam shvaćao politički kontekst filma, pa mi je drugo gledanje otvorilo oči. Nova verzija, pak, nije kopija originala, nego je nadahnuta njom.

Postoji li razlog zašto je baš sada snimljena prerada? – Priča filma je i danas zanimljiva jer je njegova poruka i te kako relevantna. “Dan kad se Zemlja zaustavila” govori kako živimo na rubu katastrofe jer imamo želju da se razvijamo, ali ne pazimo na štetu koju pritom činimo. Očito se nešto mora promijeniti jer način na koji živimo vodi u katastrofu. Film samo pokazuje što bi se moglo dogoditi nastavimo li bezumno iskorištavati naš planet. U Hollywoodu ste poznati kao borac za zaštitu okoliša. Je li vas to ponukalo da prihvatite ulogu u ovom filmu? – Ne, jer inače ne volim prerade. Kad su mi ponudili da glumim u “Danu kad se Zemlja zaustavila”, zapitao sam se zašto bi itko htio snimiti novu verziju filma kojeg se sjećam iz djetinjstva. No, sastao sam se redateljem Scottom Derricksonom i shvatio da ne kani snimiti istu priču, nego film koji će progovoriti o problemima današnjice. U jednoj od posljednjih rečenica u filmu, Jennifer Connelly kaže: “Ovo je naš trenutak”. Ako malo bolje razmislite, to može značiti da ćemo sad nešto promijeniti na bolje ili je sada “naš trenutak”, jer smo gotovi ako to ne učinimo.

U holivudskim filmovima rijetko se može čuti takva rečenica. Kako ste se uživjeli u ulogu izvanzemaljca Klaatua? – Klaatu je zahtjevan, ali i zahvalan lik, pa mi je bilo zabavno na snimanju. U originalnoj verziji je on pomalo idealiziran tip, kao izvanzemaljac koji je veći čovjek od čovjeka, a u novoj verziji on je stvorenje zarobljeno u ljudskom tijelu i zbog toga se mijenja tijekom filma. Zamišljao sam ga kao lik sastavljen od čiste energije, a dramsku napetost u stvaranju lika daje suprotnost između te energije i ljudskog tijela u kojoj je ona zarobljena.

Vjerujete li da postoji život i izvan Zemlje? – Naravno, vjerujem da postoje i drugi oblici života. Ne znam hoću li doživjeti dan kad će čovječanstvo upoznati izvanzemaljce, ali siguran sam da nismo sami u svemiru. U posljednje vrijeme idete iz filma u film.

Što je s vašom glazbenom karijerom? Znamo da ste svirali bas u grupi Dogstar, a potom ste se pridružili grupi Becky… – Više ne sviram sa svojom grupom Dogstar. Nakon što smo devet godina bili zajedno, shvatili smo da više ne možemo biti u istoj sobi. Mrzili smo jedni druge, a u takvoj atmosferi nije bilo moguće stvarati glazbu. Valjda je to razlog. Šalu na stranu, ne mrzimo se, ali doista više nismo mogli zajedno. A što se tiče grupe Becky, morao sam je napustiti jer su ostali članovi htjeli ozbiljnije raditi i snimati albume, a ja se nisam mogao posvetiti istom cilju jer sam imao mnogo filmskih obveza.

Snimili ste nekoliko filmova o nadnaravnim pojavama. Vjerujete li da postoje stvari koje znanost ne može objasniti na zadovoljavajuću način? – Vjerujem u duhovnost. Možda ne onako kako je prikazana u filmovima u kojima sam glumio, ali sam siguran da postoji nešto više, što izmiče znanstvenom poimanju stvarnosti. Ne znam postoje li vukodlaci, no osjećam da postoji neka snaga u sukobu dana i noći, zla i dobroga. Moje cjelokupno životno iskustvo naučilo me da tako gledam na svijet.

Wayne D. Milton

Linker
22. travanj 2024 00:19