TEKUĆI PUDER

Drugo lice dobrog izgleda

Da vam netko ponudi da u desetak sekundi uklonite s lica 10 godina, biste li pristali? Vjerojatno biste – ako postupak nije bolan i opasan. No, Abbey Ireland, vizažistica kozmetičke kuće Laura Mercier, kaže da 50% žena, ne koristeći tekuće pudere – kojima se katkad postiže spomenuti efekt – propušta priliku da im ten ima ujednačenu nijansu, da koža bude mekša, a one izgledaju mlađe.

Istraživanje na sveučilištu u Beču pokazuje da neravnomjerna površina kože pridonosi deset godina starijem izgledu, a jedini način da to ispravite je – korištenje podloge. No, većina žena strahuje od pudera – u sjećanju im je slika ružnih narančastih rubova na donjoj čeljusti koju su stvarale prijašnje, loše podloge.

Abbey Ireland tvrdi kako ‘svrha podloge nije da se dobije debeli pokrov na koži nego da se poboljša opći izgled i kvaliteta tena’. S tom se tvrdnjom slaže i Terry Barber, kreativni direktor u kozmetičkoj kući Mac.

– Formula podloge uznapredovala je posljednjih godina – kaže Barber. – Danas su to lagane teksture koje vizualno posvjetljuju kožu, prekrivaju proširene pore i licu daju porculanski izgled.

Suvremene podloge napravljene su tako da čestice pigmenata klize površinom pa nema straha od toga da ćete izgledati kao da nosite masku. U današnjim su podlogama sastojci bez kojih niti jedan kozmetički proizvod ne bi došao na police parfumerija: tu su sastojci protiv starenja, čestice koje odbijaju svjetlost, zaštitni faktor protiv štetnog učinka sunčevog zračenja i, naravno, snažni ovlaživači kože.

– Najnovije podloge imaju elastičnu teksturu zbog koje se lako nanose, čemu u velikoj mjeri pridonosi i silikonska osnova formule – objašnjava Terry de Gunzburg, izumitelj Touche Eclata za Yves-Saint Laurent.

Snježana Dragojević Harapin

Linker
03. svibanj 2024 05:27