CARSKE BOJE

Duet ljubičaste i crne

U prošlosti je bila rijetka, skupa i rezervirana isključivo za kraljice, a danas je jedna od najpopularnijih boja iz jesensko-zimskog ‘modnog spektra’. Obožava je umjetnik nekada poznat kao Prince. Riječ je, naravno, o ljubičastoj boji, koju su modni kreatori obilno koristili u svojim kolekcijama za zimu 2007./2008., i to u svim nijansama: od patlidžan tamne do nježne boje lavande.

Ljubičasta je zavodljiva, spiritualna i glamurozna, upravo onakva kakva bi – smatra talijanski modni kreator Valentino – trebala biti i žena koja je nosi. Za takvu je ženu, stoga, kreirao večernju haljinu od tamnoljubičastog satena, s krzenom stolom u istoj nijansi. Za večernje varijante ljubičastu preferiraju i Carolina Herrera te Jimmy Choo, čije su satenske torbice za 550 eura ‘planule’ čim su došle u butik.

Francuski kreator Jean Paul Gaultier u svojoj je zimskoj kolekciji nijanse te boje koristio više za dnevne nego za večernje outfite. Poslovne komplete i kapute u boji patlidžana upotpunio je crnim detaljima – velikom dugmadi, ovratnikom u crnoj boji te crnom kravatom. Uz Gaultierovu ljubičastu odjevnu kombinaciju odlično bi pristajala Hermesova Birkin ljubičasta torba od krokodilske kože (koja stoji 500 dolara). Slavne sestre Mary-Kate i Ashley Olsen, koje imaju modnu liniju Elizabeth and James, kažu kako im je omiljeni odjevni predmet iz njihove zimske kolekcije upravo ljubičasta haljina od šifona.

Dok se danas ljubičasta boja proizvodi sintetički, u vrijeme starog Rima – kad je postala popularna, rijetko se gdje mogla pronaći u prirodi, a do nje se dolazilo na vrlo kompliciran i skup način – ‘cijeđenjem’ morskih puževa. Naime, ti su mali mekušci u samoobrani ispuštali oblak intenzivno ljubičaste boje, kojom se mogla obojiti odjeća. Rimljanima nije smetalo što su za samo 1,5 grama ljubičaste morali poubijati i ‘iscijediti’ na tisuće tih životinjica. Boju bi dobro naplatili od najimućnijih građana, koji su ljubičastu obožavali jer ih je odvajala od običnog puka.

Ta je boja ostala simbolom imućnih i plemenitih sve do 19. stoljeća. Naime, 1856. mladi kemičar William Henry Perkin otkio je da se iz katrana ugljena može jeftinim procesom proizvesti intenzivna ljubičasta boja. Puževi su napokon ‘odahnuli’, dok je ona postala dostupna svima – a ne samo ‘plavokrvnima’.

Jasmina Rodić

Linker
27. travanj 2024 08:20