Ante i Dunja Gotovina upoznali su se i vjenčali nakon svega šest mjeseci veze.
 Arhiva
POVRATAK KUĆI

Dunja i Ante Gotovina - ponovno zajedno nakon više od desetljeća

General Ante Gotovina i general Mladen Markač oslobođeni su točaka optužnice i puštaju se trenutačno na slobodu, objavio je sudac Theodore Meron u sudnici Haškog suda. Za hrvatske generale to znači da se već danas, kako je najavio ministar obrane Ante Kotormanović, vraćaju u Zagreb te nakon protokolarnih dužnosti konačno idu u svoje domove.

– Ovaj osjećaj je neopisiv. Noge mi se tresu. Jedva stojim od sreće. Deset dana nisam spavala. Ovo je dan za pamćenje, za cijeli život, osjećam se fenomenalno – rekla je za HTV supruga Mladena Markača nakon izricanja oslobađajuće presude.

Mladen Markač za zločine počinjene tijekom Oluje optužen je 2004., a u ožujku te godine dobrovoljno je otputovao u Haag, gdje je bio u pritvoru do prosinca iste godine, kad je privremeno pušten u kućni pritvor. Fotografije s lova na Bilogori krajem 2007., koje su pokazivale da je prekršio uvjete kućnog pritvora, stajale su ga te pogodnosti te je od kraja 2007. do danas proveo u pritvoru u Haagu.

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač tijekom izricanja presude nisu pokazivali emocije Foto: Boris Kovačev/Cropix

Ante Gotovina, 55-godišnji umirovljeni general Hrvatske vojske, početkom srpnja 2001. posljednji je put prespavao u vlastitoj kući, a sljedeće četiri i pol godine proveo je u bijegu: s lažnom putovnicom proputovao je pola svijeta, sve dok u prosincu 2005. nije uhićen na Tenerifeu. Dunja Zloić Gotovina i 14-godišnji sin Ante danas će, nakon više od desetljeća razdvojenosti, dočekati svog supruga i oca.

NERASKIDIVA LJUBAV/ Dunja Zloić Gotovina: Deset godina čekanja

Ona i sin Ante proteklih su ga godina, naime, viđali jedanput, najviše dvaput mjesečno, kad bi ga posjetili u pritvoru Haškog suda. S njima je često bila i generalova 17-godišnja kći Ana Gotovina koju je u ožujku 1994. dobio u vezi s HTV-ovom novinarkom Vesnom Karuzom. Poseban šok za obitelj bila je presuda iz travnja 2011., kad je Haški sud Antu Gotovinu osudio na 24 godine zatvora.

Foto: Drago Sopta/Cropix

Supruga oslobođenog generala Ante Gotovine, Dunja Gotovina, krenula je u društvu ministra obrane Ante Kotromanovića Vladinim avionom prema Haagu.

Linker
02. svibanj 2024 18:38