Matej Dokić
GASTRO

Egzotična igra s curryjem

Prstohvat ove začinske mješavine jelima daje primamljiv okus i boju, a ima i ljekovita svojstva – kurkuma djeluje protuupalno, kumin potiče probavu, đumbir pročišćava organizam.

Isprobajte egzotičan začin s brojnim blagodatima u jednom od ovih recepata:

Pileći devil

Matej Dokić


Sastojci (za 4 osobe): 80 dag pilećeg filea, 1 poriluk, 1 zelena paprika, 1 crvena paprika, 1 glavica luka, 1 rajčica, malo ulja, 1 dl devil umaka, 4-6 žlica umaka od soje, 4 žlice umaka od kamenica, sol po potrebi, 20 dag kuhane riže tankog zrna, malo curryja, malo čilija u prahu

Priprava: Meso narezati na kockice. Pomiješati curry i čili, dodati mesu te ostaviti 1 sat u hladnjaku. Na ulju popržiti piletinu, dodati narezano povrće, umak od soje i kamenica te vode prema

potrebi. Pirjati dok ne omekša. Po želji poslužiti s kuhanom rižom.

Devil umak: Pomiješati 1 dl kečapa, 4 žličice umaka od soje, 2 žličice umaka od kamenica, sol po potrebi, malo čilija u prahu ili curryja.

Roti tortilje i pileći kotthu

Matej Dokić


Sastojci za roti tortilje (za 4 osobe): 25 dag glatkog brašna, 1/2 praška za pecivo, 0,25 dl mlake vode, 1/2 žličice soli, 1 žlica ulja, ulje za prženje

Priprava: Prosijati brašno s praškom za pecivo. Dodati ulje i sol, a potom vodu. Umijesiti meko tijesto i ostaviti da se odmara pola sata. Podijeliti na 6 dijelova te tanko razvaljati. Ispeći u tavi za palačinke. Kad se ohladi, narezati na trake.
Matej Dokić


Sastojci za pileci kotthu (za 4 osobe): 3 mrkve, 1 poriluk, pola male glavice kupusa, 4 jaja, 1 pileći file, 1 glavica luka, 2 režnja češnjaka, malo svježeg đumbira, 4 žlice ulja, devil umak

Priprava: Izmiksati oguljeni đumbir, luk, češnjak i ulje. Mrkvu narezati na štapiće, poriluk i kupus na trake. U posudu dodati izmiksani luk, češnjak i đumbir. Nakon 1 minute dodati komadiće piletine i mrkvu. Kad omekša, dodati preostalo povrće, umućena jaja i devil umak. Dodati roti tortilje narezane na trake. Promiješati i poslužiti.

Vegetarijanski curry

Matej Dokić


Sastojci (za 4 osobe): 2-3 srednje brokule, 1 srednja cvjetača, 4 mrkve, 2 rajčice, 1 glavica luka, 4 režnja češnjaka, 1 1itra povrtnog temeljca, sol po želji, 1 žličica curryja, 1 žlica mljevenog korijandra, 4 žlice ulja, 20 dag kuhane riže tankog zrna

Priprava: Luk narezati i popržiti na ulju. Dodati usitnjeni češnjak i rajčicu te kratko pržiti. Uliti temeljac i pustiti da prokuha. Dodati narezanu mrkvu pa kad omekša, dodati curry, korijandar, narezanu cvjetaču i brokulu. Povrće skuhati al dente. Posoliti i poslužiti s rižom.

Napisala Tanja Vučićević; Fotografije Matej Dokić, Recepti Brian Senaratne, vlasnik restorana Curry Bowl

Linker
19. travanj 2024 21:18