NEOBIČNO VOĆE

Egzotično društvo za stolom

Sočno, malo znano egzotično voće koje se može naći i u našim trgovinama krije neobične okuse što čekaju da ih se otkrije. Bila bi doista šteta te čudnovate tropske plodine živih boja: karambolu, liči, mango, papaju, kiwano, kaki ili japansku jabuku upotrijebiti samo kao ukras i pustiti da se pokvare u košarama za voće jer ne znamo što bismo s njima. Nađe li vam se pri ruci liči, plod crvenkaste, naborane ljuske podrijetlom iz južne Kine, Vijetnama i s Filipina, koji miriše na grejp, oprezno mu slomite ljusku i žličicom odvojite meso.

Poslužuje se kao dodatak uz sladoledne kupove, ali i kao egzotičan prilog uz pirjanu, ljuto začinjenu svinjetinu, piletinu te hrskavo prženu patku. Okus mu je slatkasto-gorkast i pristaje uz jela s pikantnim umacima kineske kuhinje, a u Kini liči nazivaju i konkubinin osmijeh zato što je, kaže legenda, car Li Longji iz dinastije Tang tim voćem ugađao svojoj omiljenoj konkubini Yang Yuhuan…

Kiwano ili afrička dinja s malim šiljcima na poput limuna žutoj kori, jede se svježa: okus joj podsjeća na bananu, treba je prepoloviti, izvaditi sjemenke i poslužiti. Nikako je ne čuvajte u hladnjaku jer je osjetljiva na niske temperature. Južnoameričke poslastice marakuja i papaja, idealan su sastojak za voćne salate.

No karambola, zlatnožuto voće zvjezdastnog oblika, podrijetlom iz Indije, Indonezije i Šri Lanke, drugi je ‘par rukava’ jer se zbog svoje egzotičnosti rijetko nađe na tanjuru. Odlučite li je kušati, nikako je ne gulite, nego joj odrežite rubove na ispupčenjima i uživajte u okusu koji podsjeća na mješavinu ananasa, dinje i jasmina. Isplati se ‘sljubiti’ je s domaćim jagodama i začiniti svježom metvicom, kao egzotično osvježenje na kraju radnog dana.

Tanja Vučičević

18. prosinac 2025 13:01