Ana Mihalić
TRANSRODNI PRINC SEVDAHA

Ekstravagantni umjetnik Božo Vrećo plijenio pažnju na SFF

Na prikazivanju filma Naša svakodnevna priča crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala prošetao je i ekstravagandni umjetnik Božo Vrećo i to u haljini i pod punom ‘ženskom ratnom opremom’ – šminkom i frizurom.

Transrodni princ sevdaha, kako ga nazivaju bosanski mediji, napisao je glazbu za čak tri festivalska filma, među inim i za film Ines Tanović na čijem je prikazivanju sarajevski glazbenik bio glavna atrakcija.

 Bozo Vreco, film Nasa svakodnevna prica, red carpet, 19082015, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Foto: Ana Mihalić

Božo i njegova grupa Halka izvode sevdah – tu tradicionlanu vrstu glazbe pjevač ogromna raspona glasa i njegov ansambl izvode u nešto modernijim aranžmanima i stiču sve veću popularnost.

Budući Božo pjeva i muške i ženske sevdalinke, on to prati i kostimografski, stoga kada izvodi muške sevdalinke pjeva u odijelu, dok ženske izvodi u, kako sam kaže, bajkovitim haljinama.

– Prevazilazim muško-ženske razlike, jer mislim da smo svi i jedno i drugo, samo što se većinu svog života stidimo da budemo i jedno i drugo, jer smo ograničeni poslom, porodicom, karijerom. Međutim meni sevdah upravo daje slobodu da budem i žena – izjavio je Božo prije par godina za Radio Sarajevo.

U novoj Gloriji zavirite iza kulisa Sarajevo Film Festivala – novi broj donosi priče s lica mjesta, kao i niz fotografija sa i izvan crvenog tepiha.

Linker
26. travanj 2024 02:30