KRALJICA DAENERYS

Emilia Clarke: Dubrovnik je doista nevjerojatan, dolazim opet

Među brojnim neobičnim likovima iz serijala “Igre prijestolja”, snimljenim prema romanima Georgea R. R. Martina, jedan od najintrigantnijih je Daenerys Targaryen, sramežljiva i nesigurna djevojka koja postaje surova vladarica. Njezin lik tumači Emilia Clarke , krhka 24-godišnja brineta iz Londona, kojoj je to prva veća uloga. Druga sezona serijala, koja se 2. travnja počinje prikazivati na hrvatskom HBO-u, dijelom je snimana u Dubrovniku, pa smo intervjuu započeli pitanjem o tome kako joj se svidio boravak u tom gradu.

– Dubrovnik je nevjerojatno lijep. Uživala sam u njemu, a jednom, kad smo brodom otišli na izlet, vidjela sam da je još ljepši kad ga gledate s pučine. Doista je nevjerojatan.

Što ste radili u Dubrovniku u slobodno vrijeme? – Imali smo dobre vodiče pa su nam znali preporučiti dobre restorane u kojima smo jeli odličnu ribu. Iako sam u Dubrovnik došla raditi, uživala sam kao da sam na odmoru. Toliko mi se svidio da sam na kraju pozvala i mamu da mi se pridruži, pa sam uzela nekoliko slobodnih dana i s njom razgledavala grad i okolicu. Željela bih ga ponovno posjetiti.

Je li vas iznenadio uspjeh serijala? – Nije, jer znam koliko su popularne i knjige po kojima je snimljen. Sretna sam zbog toga što je toliko gledan, premda moram priznati kako se bojim da će me to pomalo i razmaziti. Ne smijem misliti da ću odsad svaki put glumiti u tako velikim i uspješnim produkcijama.

Jeste li osjetili i negativnu stranu slave? – Nisam, jer pazim što radim. Ne tražim na internetu tekstove o sebi i ne gledam što ljudi pišu o “Igrama prijestolja”. Naravno, pomaže i to što u privatnom životu ne nalikujem na Daenerys, prvenstveno jer nju svi pamte po dugoj, svijetloj kosi. Zato me rijetko prepoznaju i zaustavljaju na ulici. Zapravo, to se dogodilo samo dvaput i u oba slučaja sam bila toliko zbunjena da nisam znala kako bih se ponašala.

Koliko vam je trebalo vremena prije svakog snimanja da se preobrazite u Daenerys? – Svaki dan moram biti u šminkeraju dva i pol sata. Moju prirodnu kosu prvo pažljivo skupe i pričvrste, a zatim mi na glavu stave podlogu za periku koja izgleda poput kape za kupanje, a tek onda stavljaju dugu periku.

Smijete li je nositi kući? – Ne, jer je previše skupa da bih se zafrkavala s njom. Premda moram priznati da bi bilo zabavno jednom izaći na ulicu kao kraljica Daenerys.

Je li vam bilo teško snimiti scenu u kojoj Daenerys jede konjsko srce? – Nije mi to bilo zabavno. Naravno, nije to bilo pravo konjsko srce, nego mješavina suhe tjestenine i jako slatkog džema. Rekli su mi da će imati okus kao gumeni bomboni, no lagali su. Bilo je grozno. Doduše, to je možda i bolje, jer se nisam trebala previše pretvarati da ću zamalo povratiti. Bilo mi je teško snimati i scene silovanja. No, znam da je sve to dio moga posla te da će gledatelji lakše razumjeti njene postupke ako vide kroz što je sve morala proći.

Jeste li upoznali autora knjiga Georgea R. R. Martina? – Naravno. Svaki put kad bismo razgovarali, morala sam se s teškom mukom suzdržavati da ga ne pitam hoće li Daenerys na kraju osvojiti prijestolje. Znam da mi ne bi odgovorio, pa sam ga na kraju samo gnjavila pitanjima o zmajevima u koje je moj lik toliko zaljubljen. I meni su oni dragi.

Je li vam dao neke savjete? – Ne, nije on takva osoba. Stalo mi je do njegova mišljenja, pa sam ga često pitala je li zadovoljan time kako glumim Daenerys, a on bi me svaki put uvjeravao da sam dobro odradila svoj posao.

Josip Jurčić

Linker
25. travanj 2024 21:56