ZDRAVE DELICIJE

Emilija Kokić: Kuhanje je strastvena igra

Kad je riječ o hrani, Emilija Kokić (43) i Miljenko Kokot (45) savršeno se nadopunjuju, i to njihovu ljubavnu vezu čini još stabilnijom. Oboje su gurmani, a otkako su prije tri godine počeli zajedno živjeti u njenom stanu u Zagrebu, pjevačica je svom dragom – spikeru na HTV-u – dala do znanja da u kuhinji može biti samo jedan šef, a to je ona.

– Meni je kuhanje strastvena igra s namirnicama koja me ispunjava i veseli, no rijetko planiram dan unaprijed što ću pripravljati. Najčešće ujutro pitam Miljenka što bi želio jesti, tražim da mi kaže prvu namirnicu koja mu padne na pamet jer mislim da je u njoj neki sastojak koji njegovom organizmu treba. I da je to najzdravije za organizam. A ja potom, k’o prava žena, krećem “u lov” na sastojke – objašnjava glazbenica, najpoznatija po pobjedi na Eurosongu 1989. sa zadarskom grupom Riva.

Kako inzistira na zdravim namirnicama provjerenog porijekla, voće i povrće nabavlja na tržnici, kod jedne gospođe koja sve uzgaja u svojem vrtu prirodno, bez pesticida. To joj je vrlo važno, jer povrće većinom jede sirovo.

– A i ono koje skuham, mojoj je mami još sirovo. Praktično sve – osim krumpira i lisnatog zelenog povrća – samo blanširam. Volim i da mi je voće čvrsto i kompaktno pa ne jedem kad je prezrelo. Drugo, važno je biti kreativan, a ja tek kad stanem uz štednjak, odlučim na koji ću način spremiti neko jelo. U trenu mi se stvori slika. Prepustim se čaroliji, kombiniram, jednostavno me ponese… Uživam u tim trenucima dok se spajaju boje, okusi i mirisi – govori zadarska pjevačica, koja svom dečku – podrijetlom Zagorcu – pripravlja mediteranske delicije.

A on u njima uživa više nego u purici s mlincima, ali voli i tajlandske, talijanske te kineske specijalitete koji su također često na Emilijinom jelovniku. Neke namirnice, poput divljih šparoga, artičoka i poriluka, Miljenko je zavolio tek uz Emiliju, odnosno, zbog načina na koji ih ona pripravlja.

– Jako mi je važno maslinovo ulje i koristim ga u gotovo svim jelima. Nedavno sam otkrila jedno čiji je okus savršen i meni i Miljenku, a proizvodi ga barba Ratko u okolici Zadra. Uz maslinovo ulje, Miljenko obožava i ribu, na sve načine, a najdraža mu je ona koju sam ulovi. Ima cijeli arsenal ribolovnih štapova. Meni je, pak, najzanimljiviji lignjolov, kad se natječemo tko će više uloviti – govori Emilija Kokić, koja je odmalena jela nekoliko puta dnevno, i to manje količine hrane. Svaka četiri sata trebalo je “pronaći” nešto zanimljivo, lagano, sočno, kiselkasto… I danas je tako, i to je vjerojatno razlog što je uspjela sačuvati vitku liniju.

– Neko sam vrijeme bila vegetarijanka i to je također utjecalo na moju kreativnost. To je malo zahtjevniji način prehrane, u kojem morate smišljati raznolika jela od povrća, žitarica i sireva. Divim se prirodi, poštujem njezina pravila i hranim se isključivo sezonskim voćem i povrćem. Smrznuto ne jedem – osim graška. Volim laganu hranu i intuitivno jedem “što mi tijelo traži”. Primjerice, ponekad jedem špinat nekoliko dana zaredom – govori Emilija Kokić, koja zna uživati u okusima i mirisima hrane, po mogućnosti s nekim tko joj je drag. Zato joj nikad nije teško, ma koliko gladna bila, pričekati Miljenka da dođe s posla kako bi ručali ili večerali zajedno.

– Važan mi je i izgled hrane, iako i ja imam nekih svojih gastrokreacija koje nisu baš za izložbu. To su najčešće kolači, vjerojatno zato što nisam ljubitelj slastica. Super mi je kada me Miljenko pita: “Hoćeš da te vodim na kolače?” Mene da vodi na kolače?! A već i naši gosti znaju da, kad ih pozovemo na večeru, sa sobom, umjesto vina ili cvijeća, moraju donijeti – desert.

Snježana Dragojević Harapin

Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o kuhinji Emilije Kokić, receptima i namirnicama koje koristi pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.875) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
27. travanj 2024 06:42