KUHARICE I PRIJATELJICE

Emilija Kokić: Moj skladan život sa svekrvom

Zadarsku pjevačicu Emiliju Kokić (43) i njezinu svekrvu, umirovljenicu Ljubicu Kokot (68), zbližio je buketić bijelog cvijeća. Miljenko Kokot , spiker na HTV-u, svoju djevojku Emiliju prvi je put doveo kući prije tri godine, a ona, pak, nije htjela doći praznih ruku pa je njegovoj majci, ne poznajući njezin ukus, odlučila donijeti buket cvijeća.

– Nisam znala što bih donijela i cvijeće mi se za taj prvi susret učinilo najprikladnije. Miljenko mi nije htio reći što njegova majka najviše voli i ja sam, instinktivno, kupila buket složen od različitih bijelih cvjetova. Ugledavši ga, Ljiljanino se lice ozarilo, a zatim me prisno i toplo zagrlila. Odmah sam osjetila da smo na istoj “valnoj dužini” – priča Emilija Kokić, koja majku svog nevjenčanog supruga zove po imenu, ali joj iz poštovanja govori vi.

A Ljiljana Kokot je Emiliju jednako dirnula lani, na njenom debitantskom nastupu na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini. Nakon što je Emilija otpjevala pjesmu “Da se vrneš po me”, puna emocija popela se na pozornicu i svojoj budućoj snahi pružila – buketić bijelog cvijeća. Simboliku bijelog buketića za prvi put samo su njih dvije znale.

Iako svi žive u Zagrebu, najčešće se druže u kući Kokotovih, nedaleko od Krapinskih Toplica u Hrvatskom zagorju. Tamo je Emilija, inače vrsna kuharica, naučila spravljati i zagorske specijalitete, poput štrukli koje obožava, a instruktorica joj je, dakako, bila svekrva.

– Volim kuhati, ali Emilija to radi još bolje. I kad dođemo u vikendicu, sve radimo zajedno – od uređivanja vrta do kuhanja. Nisam mogla poželjeti bolju snahu. Vrlo sam otvorena i iskrena osoba, a takva je i moja Emilija. A ljetos su me ona i sin tako iznenadili da sam se skoro rasplakala. Znaju koliko sam vezana uz tu kuću, i dok su tamo bili sami, pofarbali su zidove i drveninu, a Emilija je tako lijepo sredila moju špajzu da ni ja ne bih bolje – otkriva Ljubica Kokot.

Snježana Dragojević Harapin Pročitali ste skraćenu verziju teksta. Cijeli tekst o Emiliji Kokić i Ljubici Kokot pročitajte u tiskanom broju Glorije (br.891) ili se pretplatite na PDF izdanje

Linker
27. travanj 2024 13:19