MAJKA REKORDERA

Eva Baumgartner: Felix se cijeli život pripremao na skok iz svemira

Felix Baumgartner (43) jučer je skočio sa skoro 40 000 metara visine i dok je čitav svijet gledao u nebo nadajući se da će srušiti svjetski rekord, njegovi najbliži samo su se nadali da će se sigurno spustiti.

Krikovi oduševljenja prolomili su se prostorijom u kojoj su sjedili njegovi najmiliji kada je uspostavio kontrolu u zraku i prestao se vrtoglavo okretati na nebu. Bivši vojni padobranac rođen je u Austriji, a još 1999. srušio je svjetski rekord u skakanju s najviše zgrade padobranom skočivši s tornjeva Petronas u Kuala Lumpuru. Obitelj se već tada pomirila s Felixovim opasnim pothvatima, a jučer su mu u Roswellu bili najveća podrška.

– Znam da je spreman i sretna sam što ima priliku to napraviti. Čitav život se pripremao za ovo, njegov san iz djetinjstva postaje stvarnost. Cijela obitelj se pripremala s Felixom i njegov skok je postao važan dio naših života – izjavila je Felixova majka Eva nekoliko sati prije nego se njen sin uputio prema svemiru. Evi je ovo bio prvi posjet SAD-u, a nju i supruga Felixa, po kojem je svjetski rekorder i dobio ime, oduševila je ekipa koja je pripremala njihovog sina za zahtjevnu misiju.

Nicole Oetl, Felixova djevojka, sjedila je u sobi s njegovim roditeljima, bratom i prijateljima očekujući trenutak u kojem će on skočiti iz svemira, a četiri minute i dvadeset sekundi njegovog slobodnog pada odgledala je u jednom dahu. Samo dan prije Felix se našalio na svom Facebook profilu postavivši njezinu fotografiju u kapsuli.

– Moja cura se upravo pojavila u Roswellu i želi ići sa mnom. Čak je ponijela i svoju kapsulu. Što da radim – duhovito je Felix komentirao fotografiju. Sutradan, nakon skoka kojim je srušio tri svjetska rekorda, Baumgartner je izjavio kako ne bi mogao bez ljudi koji su ga u pothvatu podržavali.

– Kad stojite na vrhu svijeta, postanete vrlo skromni i ne razmišljate o obaranju rekorda. Jedina stvar koju želite je da se vratite živi. Mislio sam na svoju obitelj, prijatelje, sve te ljude tamo dole, i da ne želim da me oni vide kako umirem – progovorio je Felix o svojim mislima prije skoka.

Linker
16. svibanj 2024 12:02