CANNES 2011.

Film Brada Pitta osvojio Zlatnu palmu

Na kraju 64. filmskog festivala u Cannesu očito je da je u žiriju pobijedio – holivudski lobi. Naime, festivalski žiri na čelu sa slavnim glumcem Robertom De Nirom odlučio je Zlatnu palmu dodijeliti filmu “Tree Of ­Life” američkog redatelja Terrencea Malicka , u kojem glavne uloge imaju Brad Pitt i Sean Penn .

– Terrence Malick je vrlo sramežljiv i diskretan, ali pričao sam danas s njim i znam da je vrlo sretan što je dobio ovu nagradu – kazao je producent filma Bill Pohlad koji je preuzeo prestižnu Zlatnu palmu.

Da je holivudski dio žirija, u kojem su uz De Nira još bili i glumci Jude Law i Uma Thurman , imao glavnu riječ u odlučivanju vidi se i po tome što je najboljim redateljem proglašen Danac Nicolas Winding Refn i to za američki akcijski film “Drive”, dok je nagradu za najbolju glumicu osvojila Kirsten Dunst zahvaljujući ulozi u filmu “Melancholia” kontroverznog Larsa Von Triera .

­

Da nije bilo lako odabrati laureate priznao je i sam šef žirija Robert De Niro.

-Ne mogu ići u detalje, ali osjećali smo da je “Tree of Life” film koji svojim izgledom i namjerama najbolje odgovara Zlatnoj palmi. Odluka je bila teška jer su i ostali filmovi bili jako dobri, ali i vrlo različiti. Morali smo raditi kompromise – kazao je kultni američki glumac.

U tim kompromisima najgore je prošao film “Le Havre” finskog redatelja Akija Kaurismakija, koji je slovio za jednog od favorita, no na kraju nije dobio nijednu nagradu. Veliku nagradu žirija, što je u Cannesu zapravo “srebrna medalja”, podijelili su turski redatelj Nuri Bilge Ceylan (“Bir zamanlar Anadolu’da”) i belgijska braća Jean-Luc i Pierre Dardenne (“Le gamin au velo”).

Najboljim glumcem proglašen je Jean Dujardin za ulogu u nijemom filmu “The Artist” Michela Hazanaviciusa, dok je nagrada za najboljeg scenarista pripala Josephu Cedaru, koji je ujedno i režirao film “Herat shulayim”. Popis nagrada zaokružio je film “Poliss” francuske glumice i redateljice Maiwenn , koji je osvojio nagradu žirija.

Josip Jurčić

Linker
18. travanj 2024 14:21